Την ολοκληρωμένη πλατφόρμα οικονομικών συναλλαγών μέσω κινητού αναμένεται να παρουσιάσει η Google, στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος στα κεντρικά της γραφεία στη Νέα Υόρκη.

Η νέα τεχνολογία με τα αρχικά NFC (Near Field Communication), η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την MasterCard Inc και την Citibank, θα μεταμορφώνει τα smartphones τύπου Android που τρέχουν το λογισμικό της Google σε …ηλεκτρονικά πορτοφόλια!

Αγοράστε, κουνήστε, πληρώσατε!

Το μόνο που θα έχει να κάνει ο χρήστης θα είναι να κουνήσει τη συσκευή του μπροστά από τους ειδικούς αναγνώστες που θα βρίσκονται στα ταμεία των καταστημάτων και θα επικοινωνούν απευθείας με το υπόλοιπο του τραπεζικού του λογαριασμού. Μέσω της ασύρματης επικοινωνίας των δύο συσκευών ο ίδιος θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να προχωρά στην πληρωμή των αγορών του και στην εκμετάλλευση ειδικών προσφορών που σχετίζονται με αυτές.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», η παροχή της πρωτοποριακής υπηρεσίας αναμένεται να ξεκινήσει αρχικά στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο, προτού επεκταθεί και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Ήδη αρκετές μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την άμεση εγκατάσταση των ειδικών αναγνωστών στα ταμεία τους.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού Έρικ Σμιντ, είχε αναφέρει στο περιοδικό «Harvard Business Review» ότι το …«κινητό» χρήμα αποτελεί το «κλειδί» για την στρατηγική της Google για το 2011.

«Μεταδοτική» …τεχνολογία

Η αμερικανική εταιρεία ερευνών Forrester, εκτιμά ότι μόνο μέσα στο 2011 αναμένεται να πωληθούν συνολικά περί τα 40-50 εκατ. κινητά τηλέφωνα τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με το περιβόητο σύστημα NFC.

«Η συσκευή της Google Nexus S θα αποτελεί το πρώτο κινητό Android που θα υποστηρίζει την τεχνολογία NFC» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος αναλυτής της Forrester, Τσαρλς Γκόβλιν. «Εκτιμούμε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αποτελέσει βασικό χαρακτηριστικό των έξυπνων κινητών που αναμένεται να πωληθούν μέσα στα επόμενα χρόνια».

Φήμες αναφέρουν ότι και η Apple ετοιμάζεται να συμπεριλάβει το σύστημα πληρωμής από κινητού στο πολυαναμενόμενο iPhone 5, το οποίο ενδεχομένως να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του συνεδρίου της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

Το ίδιο ωστόσο φαίνεται ότι ισχύει και για την Microsoft και την RIM, οι οποίες βάσει των εξελίξεων, σχεδιάζουν επίσης να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση του ηλεκτρονικού πορτοφολιού στα νέα τους μοντέλα. Ήδη εταιρείες όπως η Samsung και η Visa έχουν υπογραμμίσει ότι στόχος τους είναι να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο σύστημα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, του 2012.