Ενας Εσθονός δημιουργός δικτυακών τόπων που ειδικεύεται στην δημιουργία διαδραστικών γραφικών επεξεργάστηκε τις εικόνες που έστειλε μέχρι σήμερα το Curiosity, ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA που βρίσκεται στον Αρη, για να κάνει την νέα του δημιουργία. Ο Αντριου Μποντρόφ δημιούργησε ένα διαδραστικό πανόραμα της περιοχής που βρίσκεται το Curiosity επιτρέποντας στους χρήστες του Διαδικτύου να περιηγηθούν μέσα στον κρατήρα Γκέιλ, να «περπατήσουν» μέσα σε αυτόν.

«Επέμβαση εγκεφάλου» στο Curiosity

Παράλληλα η NASA έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «χειρουργική επέμβαση» στην οποία υποβλήθηκε το ρομπότ. Η «επέμβαση» διήρκεσε τέσσερις μέρες και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα στελέχη της αποστολής το Curiosity «επέζησε»» και «αναρρώνει». Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο οι τεχνικοί της NASA ξεκίνησαν μια σημαντική αναβάθμιση στο λογισμικό του ρομποτικού εξερευνητή η οποία διήρκεσε περίπου 100 ώρες.

Η αναβάθμιση ήταν προγραμματισμένη και απαραίτητη αφού οι τεχνικοί αντικατέστησαν το λογισμικό πτήσης και προσεδάφισης του ρομπότ με εκείνο της παρουσίας του στο έδαφος και της εξερεύνησης. Αυτή τη στιγμή γίνεται έλεγχος των συστημάτων του Curiosity και της ομαλής εγκατάστασης του νέου λειτουργικού. Οταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και όλα τα συστήματα και όργανα δείξουν ότι λειτουργούν σωστά το Curiosity θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εξερεύνηση για την αναζήτηση ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.