«Θα εξετάσουμε σήμερα με τον κ. Τσίπρα το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ, δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

«Διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και το Eurogroup, ανέφερε. Θα μιλήσουμε για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες αλλά είναι πάντα ειλικρινείς και ανοιχτές» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Εχουμε στενές και καλές σχέσεις και χαιρόμαστε που οι δυο ΥΠΕΞ έχουν συμφωνήσει το σχέδιο δράσης με κινήσεις σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ αυτών η έρευνα και ανάπτυξη και η τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε η καγκελάριος.

«Θα μιλήσουμε για το προσφυγικό, όπου έχουμε κοινούς στόχους και η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα» είπε.

«Πριν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έφτασαν τεράστιοι όγκοι προσφύγων. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μόνη της να σηκώνει το βάρος. Υποστηρίζουμε την δίκαι κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι είναι κοινός στόχος η εκπόνηση ασύλου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος της προεδρίας της Μάλτας» πρόσθεσε.

Στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας τα πράγματα δεν εξελίσσονται όσο γρήγορα θα θέλαμε, τόνισε η καγκελάριος. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα συμβάλλει στην προσπάθεια καταπολέμησης των δουλεμπόρων στο Αιγαίο.

Σχετικά με το κυπριακό η καγκελάριος σημείωσε ότι θα γίνει συζήτηση.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός συμφώνησε ότι «οι συζητήσεις δεν ήταν πάντα εύκολες, αλλά στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται σταθερές σχέσεις» και σημείωσε ότι οι σχέσεις Αθήνας Βερολίνου διακρίνονται για την ευθύτητα και την σταθερότητα τους.

«Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις: οικονομία, ασφάλεια, μετανάστευση» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η περίοδος απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Κοινός μας στόχος ο απεγκλωβισμός από τις πολλαπλές κρίσεις και το να σφυρηλατήσουμε το νέο όραμα για την Ευρώπη.

»Κοινή απειλή είναι η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις», τόνισε ο πρωθυπουρργός Αλέξης Τσίπρας.

Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες με την Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, προσέθεσε.

Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Στο Κυπριακό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση.

Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο.

Θα ενημερώσω την καγκελάριο για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην ανάπτυξη, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους. Να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα οτι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ότι αφορά την οικονομία όσον αφορά και την γεωπολιτική σταθερότητα» πρόσθεσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ-Τσίπρα

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, μετά την αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ ESM) για τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα και τώρα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τις έδρες των θεσμών.

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τα συμπεράσματα της Συνόδου

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τα συμπεράσματα της Συνόδου και τώρα ρίχνει το βάρος στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο Μέρκελ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα που ανέκυψε μετά τις εξαγγελίες του για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και του νησιωτικού πληθυσμού του Αιγαίου.

«Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί» είναι η θέση της Αθήνας, που θα προσέλθει στην Καγκελαρία με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση.

Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στη «φαρέτρα», με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όμως, ένα βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, είναι ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες. Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (ωρα Ελλάδας)

12:30-12:45 Κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο Μέρκελ
12:45-13:45 Γεύμα εργασίας με την κ. Μέρκελ
15:00-16:00 Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD
16:45-17:30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων

Μέρκελ: θα συζητήσω με τον Τσίπρα το επίδομα στους συνταξιούχους

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το θέμα του επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά «δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο», όπως δήλωσε η ίδια αργά το βράδυ μετά τη σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο σήμερα, Παρασκευή.

«Όσον αφορά τις ελληνικές αποφάσεις, υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το έχει ξεκαθαρίσει αυτό» είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον έλληνα πρωθυπουργό αύριο (Παρασκευή), παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο» προσέθεσε.