Με το σύνθημα ότι η ΝΔ θα είναι έτοιμη σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη που θα έχει και την εποπτεία της κατάρτισης του προγράμματος, αλλά και μιας ομάδας επίλεκτων τεχνοκρατών, τόνισε ιδιαίτερα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ακούει την κοινωνία και έχει ανοικτές τις πόρτες της και σημείωσε πως μια από τις προτεραιότητες αποτελεί και το ασφαλιστικό.


Παρουσίαση Βασικών Αρχών και Οργανωτικής Δομής του Κυβερνητικού Προγράμματος της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πέντε βασικές προτεραιότητες: αξιοκρατία, αλληλεγγύη, αριστεία, αξιοπιστία και ανάπτυξη, προτεραιότητες.

«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και όποτε γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε» είπε. «Η ΝΔ θα είναι έτοιμη όποιες και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι επικεφαλής Θεματικών Ενοτήτων

Νέος…«αέρας», νέα ήθη και έθιμα, νέα κουλτούρα και νέα αντίληψη περί πολιτικής. Στην εκδήλωση που έγινε στα γραφεία του κόμματος, όπου ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πρόγραμμα του κόμματος κινείται στα πλαίσια της διεύρυνσης της ΝΔ και ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα με τη φράση: «δεν ζητήσαμε πιστοποιητικόκομματικής νομιμοφροσύνης».

Σε μια εποχή που οι πολίτες έχουν απαξιώσει τα κόμματα, 698 άτομα – εμπειρογνώμονες – μέσος όρος ηλικίας τα 44 έτη και η πλειοψηφία κάτοχος μεταπτυχιακών,, κατέθεσαν σε μια εβδομάδα, όπως είπε ο γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου,το βιογραφικό τους για να συμμετάσχουν εθελοντικά στις ομάδες εργασίας. Σημάδι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη Ν.Δ. με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει τις έννοιες αξιοκρατία, αλληλεγγύη, αριστεία, αξιοπιστία και ανάπτυξη που θα είναι οι πυλώνεςτης πρότασης του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα συνδιαμορφώνεται με την κοινωνία των πολιτών και μίλησε για το συμβουλευτικό σώμα που απαρτίζεται από ανθρώπους κύρους και αναγνωρισμένης αξία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. θα παρουσιάσει μια σύγχρονη κοινωνική πολιτική όπου άξονας θα είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και υποστήριξε πως το πρόγραμμα δεν θα είναι όπως τα παλαιά και προφανώς δεν θα είναι συρραφή προτάσεων. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και πρόσωπα έξω από τα παραδοσιακά τείχη της ΝΔ.

«Η ΝΔ ετοιμάζεται με πολύ γρηγορο ρυθμό για να κυβερνήσει. Το προγραμμά μας θα έχει εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις και δεν θα διαπνέεται από το λαϊκισμό του παρελθόντος και δεν θα συμπεριλαμβάνει άκριτα αιτήματα κοινωνικών ομάδων. Αυτό το σφάλμα δεν θα το κάνουμε. Τραβάμε μια διαχωριστική γραμμή με το λαϊκισμό του παρελθόντος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι το πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο και τεκμηριωμένο και να μην περιέχει γενικόλογες εξαγγελίες. » Θα δίνει στους Έλληνες την ελπίδας της αλήθειας. Αρκετά με τις λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες. Δεν θα είναι καρπός κάποιου λεφτόδεντρου το πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η ΝΔ με το πρόγραμμα που θα υπερβαίνει το μνημόνιο σηματοδοτεί το άνοιγμα στην κοινωνία και έδωσε έμφαση στη διαβούλευση που θα γίνει με τους πολίτες, με έμφαση τη φράση: «Όσο μεγάλος εχθρός είναι ο λαϊκισμός, άλλο τόσος μεγάλος θα είναι και ο ελιτισμό».

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η επταμελής επιτροπή που θα συμβουλεύει και θα εποπτεύει το πρόγραμμα, εκτός τους κκ. Χατζηδάκη και Στεργίου, η οποία είναι η εξής: 1. Μιχάλης Αργυρού, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, 2. Γιώργος Γεραπετρίτης, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3. Δημήτρης Καλαβρός, νέος επιχειρηματίας start up και δημιουργός του Ted-x-Athens, 4. Νέλλη Κάτσου, διευθύνουσα σύμβουλος μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, 5. Θόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, 6. Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόνη και Νίκη Τζαβέλλα, πρώην ευρωβουλευτής και επί έτη κεντρικό στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων.

Ακόμη, θα συγκροτηθούν πέντε μεγάλες επιτροπές με συγκεκριμένες ενότητες, όπου την εποπτεία θα έχουν αξιόλογα άτομα με εμπειρία. Στο πεδίο ανάπτυξη, επικεφαλής θα είναι ο Χρήστος Σκλαβούνος, τραπεζικό στέλεχος και πρόεδρος τουΤΧΣ μεταξύ της περιόδου 2013-2015. Στο πεδίο αξιοκρατίας επικεφαλής θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σπύρος Βλαχόπουλος. Στο πεδίο αριστείας, επικεφαλής θα είναι ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος για το τμήμα ΜΒΑ, Γιώργος Ιωάννου. Στο πεδίο αξιοπιστία, επικεφαλής θα είναι ο πρέσβης Γιώργος Σαββαϊδης, ενώ στο πεδίο αλληλεγγύη, υπέυθυνος θα είναι ο πρώην γ.γ. Υγείας, Βασ. Κοντοβαζαινίτης.