Με αγωνία για την συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου και με την προσδοκία να ολοκληρωθεί η διαδικασία στον πρώτο γύρο, συναντήθηκαν πριν από λίγο στη Ρηγίλλης, οι τρεις επίδοξοι διάδοχοι του κ. Κ. Καραμανλή. Παρουσία του προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτρη Σιούφα, του γραμματέα της ΝΔΕλευθέριου Ζαγορίτη και του διευθυντή του κόμματος, Μανώλη Δασκαλάκη, οι υποψήφιοι για την προεδρία, Ντόρα Μπακογιάνννη, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης, εξέτασαν τις τελικές λεπτομέρειες για τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Σε ήπιο κλίμα, και χωρίς να σημειωθούν εντάσεις, επί περίπου 50 λεπτά στο νεοκλασσικό της Ρηγίλλης, συμφωνήθηκε πως θα γίνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, αλλά οι τελικές λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές μεθαύριο, από τον κ. Σιούφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν θα ταυτοποιείται ένα ποσοστό, π.χ. το 25%, το 50% και το 80%, θα δίνονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα. Πάντως ακόμα υπάρχει προβληματισμός για το ποιο ποσοστό ψήφων είναι ασφαλές για να ανακοινωθεί.

Η σύσταση των κκ. Σιούφα και Ζαγορίτη, προς τους υποψηφίους, ήταν να υπάρξει υπομονή κατά την εκλογική διαδικασία, να αποφευχθούν οι εντάσεις και να διευκολυνθεί η προσέλευση και ψηφοφορία των μελών της ΝΔ. Και οι τρεις υποψήφιοι, ειδικά η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Σαμαράς, κάλεσαν τους νεοδημοκράτες να προσέλθουν στην ψηφοφορία και απέφυγαν κάθε πρόβλεψη για το εάν η εκλογή προέδρου θα κριθεί από τον πρώτο γύρο.

Ο κ. Σιούφας μετά τη συνάντηση, έχοντας και τους υποψηφίους δίπλα του,είπε ότι αυτό το άνοιγμα στην κοινωνία είναι ευθύνη όλων να το διαφυλάξουν και τώρα, αλλά και την επόμενη ημέρα στη ΝΔ. Η κυρία Μπακογιάννη μίλησε για μεγάλη οργανωτική και πολιτική πρόκληση και κάλεσε τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισες να ψηφίσουν. Για το ενδεχόμενο επαναληπτικής εκλογής ανέφερε ότι πως θα μιλήσει ο λαός. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την εκλογή, γιορτή της Δημοκρατίας και της ΝΔ, ενώ όταν ρωτήθηκε για το δεύτερο γύρο, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτά θα τα πει ο κόσμος». Από την πλευρά του ο κ. Ψωμιάδης, μίλησε για την ανάγκη ενότητας την επόμενη ημέρα.

Παράλληλα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, συνεχίζονται οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης, οι προσχωρήσεις και οι μετεγγραφές βουλευτών, νυν και πρώην. Χαρακτηριστικά με την κυρία Μπακογιάννη, συντάχθηκαν σήμερα, ο βουλευτής Λασιθίου και πρώην υφυπουργός κ. Ι. Πλακιωτάκης, ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Παπαστάμκος, η βουλευτής Δωδεκανήσου- η νεότερη του Κοινοβουλίου, κυρία Μίκα Ιατρίδου.

Αιχμές Σαμαρά

Υπό το σύνθημα των νεολαίων της ΝΔ «έχουμε αξίες και αρχές, κόντρα στα τζάκια και στις διαπλοκές», ο κ. Σαμαράς με ομιλία του σε μέλη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, από το κλειστό γυμναστήριο των ΤΕΦΑΑ, απάντησε με αιχμηρό τρόπο, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα: «Ναι, κάναμε την μεγάλη ανατροπή σπάμε τα φέουδα και τους μηχανισμούς». Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι στο νέο κόμμα θα χρησιμοποιήσει νέους ανθρώπους και το τρίπτυχο που θα κινηθεί είναι: «οργάνωση, ιδεολογία και ενότητα» και τόνισε: «Φεύγουμε από τους μηχανισμούς, να μην ντρεπόμαστε για τις ιδέες μας».

Νωρίτερα η κυρία Μπακογιάννη –για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για τις παλινωδίες της, ειδικά για την εικόνα που παρουσιάζουν οι υπουργοί της στα τηλεοπτικά στούντιο, όταν μάλιστα, όπως σημείωσε, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, βρίσκεται στον Άγιο Δομήνικο. Μάλιστα η επικριτική δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη, ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή να της απαντήσει, καλώντας τη ΝΔ να ζητήσει συγνώμη για την προηγούμενη κυβερνητική θητεία και τα δεινά που επέφερε στην ελληνική οικονομία.

Στο επίπεδο των μετεγγραφών, ο κ. Σαμαράς έχει πλέον και τη στήριξη τουβουλευτή Ιωαννίνων και πρώην υφυπουργού κ. Κ. Τασούλα, άλλοτε στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Αβέρωφ, πολιτικού μέντορα του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ. «Παρακολούθησα, όπως εκατομμύρια Νεοδημοκράτες, τις θέσεις των υποψηφίων Προέδρων. Κατέληξα στην απόφαση να ψηφίσω την Κυριακή 29 Νοεμβρίου τον κ. Αντώνη Σαμαρά, γιατί θεωρώ πως αντιλαμβάνεται περισσότερο το δεινό πρόβλημα της παρατάξεως μας, πρόβλημα αποχωρήσεως των λεγομένων – κακώς- ‘δεδομένων’ ψηφοφόρων με τους οποίους και πρώτα από όλα θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την σχέση εμπιστοσύνης» αναφέρει ο κ. Τασούλας.

Άνοιγμα Καρατζαφέρη

Άνοιγμα στη ΝΔ έκανε το πρωί, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, που εμφανίστηκε θετικός να συνεργαστεί το κόμμα του με την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την εκλογή νέου προέδρου. «Αν θέλουν εμείς θα είμαστε δίπλα τους» είπε με νόημα και συμπλήρωσε: «Περιμένω να δω τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, να σχεδιάσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε το ΠαΣοΚ, τα λάθη και τις ολιγωρίες του. Αν θέλουν εμείς θα είμαστε δίπλα τους αλλιώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε μόνοι μας σοβαρή κι υπεύθυνη αντιπολίτευση».