«Την 5.9.1968 ο επικίνδυνος κομμουνιστής Δαλαρούγκας Αναστάσιος επεσκέφθη το χωρίον. Τον εφωνάξαμε εις την Αστυνομίαν και τον διώξαμε αμέσως από το χωριό». Αυτή είναι μία από τις πολλές και συνηθισμένες καταγραφές των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (η νεότερη επωνυμία των TEA) που έζησαν ημέρες δόξης και τιμής μετά τον Εμφύλιο και κατά την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών. Σε ένα από τα περίφημα Βιβλία Πληροφοριών που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» και αφορά το Τάγμα Εθνοφυλακής Αμφίσσης και την περίοδο από το 1967 ως το 1972 καταγράφονται δεκάδες παρόμοιες και άλλες φαιδρότερες ιστορίες, πολλές από τις οποίες όμως σημάδεψαν τη ζωή ανθρώπων. Σήμερα, 32 χρόνια από τη μεταπολίτευση και 39 από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν αστεία και απλώς να προκαλούν γέλια, αλλά για τις γενιές που τα έζησαν αποτελούν εφιάλτη.



Οι χαφιέδες της περιοχής της Αμφισσας παρακολουθούν και καταγράφουν στο περιβόητο Βιβλίο Πληροφοριών ό,τι γίνεται στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, από κηδείες και μνημόσυνα ως βαπτίσεις, δοξολογίες και επισκέψεις «επικίνδυνων κομμουνιστών» ή πολιτικών. Από τις καταγραφές τους προκύπτει ότι πέραν της βλακείας υπήρξαν και συνέπειες για πολλά εκ των θυμάτων καθώς αναφέρεται για αρκετούς ότι «συνελήφθη και παρεπέμφθη στο Στρατοδικείον». Π.χ., σε μία από τις σελίδες του αμαρτωλού Βιβλίου Πληροφοριών καταγράφεται ότι «29.4.1969 ο Τόπας Χρήστος κατά την ημέρα του Πάσχα εξεφράσθη κατά της κυβερνήσεως με την φράσιν ότι «και αυτοί εδώ καθόλου καλά δεν πάνε». Ούτος συνελήφθη, έγινε δικογραφία και εστάλη Στρατοδικείον»!


Ως και οι εκλογές σε πολιτιστικούς συλλόγους καταγράφονται, ενώ ακόμη και ο παπάς ενός χωριού έπεσε θύμα άγριου καρφώματος επειδή δεν πήγε σε κάποια δοξολογία. Το ίδιο κάρφωμα υπέστη και ένας ιερομόναχος της Μονής Οσίου Λουκά. Συγκεκριμένα καταγράφεται ότι «την 16.8.1972 αφίχθη ο ιερομόναχος της M. Οσίου Λουκά, γνωστός διά την δράσιν του ως στρατολόγου K.Σ. (κομμουνιστοσυμμοριτών). Δεν παρετηρήθησαν ύποπται επαφαί»! Το πιο αστείο είναι ότι οι εθνοφύλακες υποψιάζονται ως και έναν παπά από το χωριό Δαύλεια επειδή δεν πήγε στη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου το 1971 και το περιστατικό περιγράφεται ως εξής: «Ο ιερεύς Παπαϊωάννου Κωνστάντιος, εντεταλμένος διά την τέλεσιν της δοξολογίας, απουσίαζεν. Αναζητηθείς επληροφορήθημεν ότι ήτο ασθενής. Μετά την αναζήτησίν μας εκάλεσεν τον ενταύθα κοινοτικόν ιατρόν ίνα τον εξετάση. H απουσία του ιερέως εσχολιάσθη ποικιλοτρόπως υπό των κατοίκων. Ητο όμως πράγματι ασθενής».


Για άλλον πολίτη γράφουν ότι «την 12.7.1969 επανήλθε ο πρώην επικίνδυνος κομμουνιστής Βασιλείου εις την Ανώνυμη Βιομηχανική Μεταλλευτική Εταιρεία Μπάρλου και άρχισε συναναστροφάς με ομοϊδεάτας του». Πλήρη καταγραφή των επισκέψεων και των επαφών και του βουλευτή της EPE Αναστασίου Λιάσκου, για τον οποίο αναφέρουν ακόμη και τις δωρεές που έκανε αντί μνημοσύνου σε κάποιον θείο του.


Την περιοχή και κυρίως το Δίστομο στις εκδηλώσεις για τις σφαγές από τους Γερμανούς επισκέφθηκαν αρκετές φορές οι πρωτεργάτες της χούντας N. Μακαρέζος και Στ. Παττακός. Το δίκτυο, για ανεξήγητο λόγο ή για να δείξει ότι εργάζεται, αναφέρει απίστευτες λεπτομέρειες ακόμη και για τους χουντικούς: πότε πήγαν, τι ώρα έφθασε το ελικόπτερο και σε ποιο ύψωμα προσγειώθηκε! Σε μία από τις πολλές περιγραφές για τον Παττακό γράφουν ότι «αφίχθη εις Δεσφίνα ο A’ Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Παττακός και του εγένετο ενθουσιώδης υποδοχή…».


Υπό στενή παρακολούθηση είχαν όμως και το προσωπικό της Πεσινέ, Ελληνες και Γάλλους. Π.χ., αναφέρουν για κάποιον γάλλο εργοδηγό ότι «στις 15.7.1969 ο γάλλος Σικωτό του εργοστασίου της Πεσινέ έβριξε τον Πρωθυπουργόν. Αμέσως έγιναν ανακρίσεις και ευρίσκεται υπό διωγμόν». Σε άλλη αναφορά, τρεις μήνες αργότερα, ο ίδιος χαφιές αναφέρει πως «έμαθον ότι ο Σικωτό φεύγει αυτές τις ημέρες».


H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΧΑΦΙΕΔΩΝ


Το βιβλίο έχει μια μικρή ιστορία. Στις δημοτικές εκλογές του 1982 ο κ. I. Αθανασόπουλος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και βρέθηκε στην Αμφισσα ως φρουρά σε εκλογικό τμήμα. Για κάποιες ώρες φιλοξενήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου και τον επισκέφθηκε ο αδελφός του κ. Γ. Αθανασόπουλος. Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ανακάλυψαν σε έναν παλιό φοριαμό του αστυνομικού τμήματος ένα τετράδιο «ντυμένο με μπλε κόλλα» και γαλανόλευκη ετικέτα που έγραφε «Βιβλίον Πληροφοριών – 6ος Λόχος – TE Αμφίσσης». Τα δύο αδέλφια κράτησαν για 24 χρόνια το μυστικό τους καθώς το «βιβλίο» των χαφιέδων, πέραν των θυμάτων παρακολούθησης, περιλαμβάνει και τα ονόματα των πληροφοριοδοτών και δεν ήθελαν να γίνουν η αφορμή για να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Προ μηνός το έδωσαν στον φίλο τους βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Βερελή, ο οποίος μας το δάνεισε! Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.