Ευρωεκλογές έρχονται και τούτες τις ημέρες τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν. Ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο, πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τα κόμματα, ποιοι από τους υποψηφίους προηγούνται; Ολα αυτά αποτελούν πλέον καθημερινό θέμα συζήτησης όχι μόνο στα κομματικά επιτελεία αλλά και στους ανά την Ελλάδα καφενέδες. Κάθησα και έψαξα για καθένα κόμμα ξεχωριστά και συνόψισα τα προγνωστικά για τα αποτελέσματα των εκλογών.
***
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αναμένεται να παλέψουν για να εκλέξουν τουλάχιστον πέντε ευρωβουλευτές. Ενας πάνω, ένας κάτω, θα δείξει ποιο κόμμα θα κερδίσει την εκλογική μάχη. Είναι πολύ πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, να εκλέξει έξι ευρωβουλευτές και να είναι πρώτο κόμμα ή μπορεί να συμβεί το αντίστροφο και να εκλέξει η ΝΔ έξι.
***
Σας έχω όμως και προγνωστικά για το ποιοι υποψήφιοι προηγούνται ως σήμερα σε κάθε κόμμα. Πρώτα από τη ΝΔ: προηγείται η κυρία Μαρία Σπυράκη (ίσως επειδή η υποψηφιότητά της ανακοινώθηκε πρώτη και άρχισε από νωρίς την προεκλογική μάχη) και ακολουθούν ο κ. Γ. Κύρτσος, η κυρία Νίκη Τζαβέλλα, ο κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης και η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ.
***
Ποιοι προηγούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτος (και με διαφορά) είναι ο κ. Μανώλης Γλέζος και ακολουθούν η κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο κ. Δ. Παπαδημούλης, ο κ. Στ. Κούλογλου και ο συνταγματολόγος κ. Γ. Κατρούγκαλος. Στην Ελιά οι επιτελείς της λένε ότι πάνε στις εκλογές για να εκλέξουν τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές. Προηγούνται ως αυτή τη στιγμή ο κ. Π. Καψής, η κυρία Συλβάνα Ράπτη, ο κ. Ν. Ανδρουλάκης και παλεύει για μια εκλόγιμη θέση η κυρία Εύα Καϊλή.
***
Υπάρχουν βεβαίως προγνωστικά και για Το Ποτάμι του κ. Στ. Θεοδωράκη, στο επιτελείο του οποίου υπολογίζουν να εκλέξουν τρεις ευρωβουλευτές. Προηγούνται ο καθηγητής κ. Γ. Γραμματικάκης, ο υιός του Λεωνίδα Κύρκου κ. Μίλτος Κύρκος και ο κ. Στ. Τσακυράκης. Στο ΚΚΕ προσδοκούν να εκλέξουν τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές. Προηγείται ο κ. Χαρ. Αγγουράκης και ακολουθεί η κυρία Ερη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
***
Θέλετε κι άλλα προγνωστικά; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι προσδοκούν να εκλέξουν ευρωβουλευτή και οι Γέφυρες του κ. Θ. Σκυλακάκη. Αν συμβεί αυτό, τότε προηγείται η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη. Στη ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι, αν εκλέξει ευρωβουλευτή, την έδρα πιθανότατα παίρνει η κυρία Μαριλένα Κοππά, με δεύτερο τον κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο και τρίτο τον κ. Δ. Χατζησωκράτη.
Παρασκήνιο στη Θεσσαλονίκη


Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των κ.κ. Μπουτάρη και Τζιτζικώστα είναι λίγο-πολύ γνωστοί, κάποια στοιχεία όμως που επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους έχουν την αξία τους. Συνεργάτης μου στη Θεσσαλονίκη εντόπισε τις προάλλες την κυρία Καίτη Τζιτζικώστα, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO και μητέρα του «αντάρτη» υποψήφιου περιφερειάρχη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε για τη «Θεσσαλονίκη του Πολιτισμού» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπ. Πέγκας, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του δημάρχου.
***
Σας είχα εγκαίρως ενημερώσει από την περασμένη Τετάρτη από αυτήν εδώ τη στήλη για το περιβόητο πλέον «αγάπη μου, το ΠΕΔΥ σκίζει», το SMS που έστειλε την ώρα που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης η σύζυγος του υπουργού Υγείας κ. Αδωνη Γεωργιάδη κυρία Ευγενία Μανωλίδου. Και το SMS αυτό το παρουσίασε με υπερηφάνεια ο υπουργός στους ευρωπαίους ομολόγους του. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζετε είναι ότι το βράδυ της ίδιας ημέρας ο υπουργός Υγείας έφερε την εγκυμονούσα σύζυγό του στους υπουργούς για να τους πει προφανώς διά ζώσης ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είναι άριστο. Οι ευρωπαίοι βουλευτές ενθουσιάστηκαν. Ηταν άλλωστε η μοναδική σύζυγος που συνόδευε υπουργό. Και επειδή δεν υπήρχαν άλλες σύζυγοι, η κυρία Μανωλίδου αναγκάστηκε να καθήσει δίπλα στην υφυπουργό κυρία Ζέττα Μακρή. Ο έτερος υφυπουργός κ. Αντ. Μπέζας αναγκάστηκε να καθήσει σε άλλο τραπέζι (αφού του πήραν τη θέση).

Βαθύ ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ αφορά δύο πρόσωπα που είχαν δράση επί της εποχής του πάλι ποτέ βαθέος ΠαΣοΚ και τα οποία συναντήθηκαν και πάλι στην αυλή του… ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας είναι ο λεγόμενος «σοσιαλιστής μορφονιός της Βουλιαγμένης» κ. Δ. Τζιώτης, τον οποίο προφανώς ενθυμείσθε από την Πόρσε που οδηγεί και από την υποψηφιότητα που είχε θέσει για να γίνει πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Είχε θέσει ένα φεγγάρι και υποψηφιότητα για δήμαρχος Βουλιαγμένης, αλλά ποιος το θυμάται αυτό; Τον θυμούνται όμως για τη διαφημιστική εταιρεία του με την επωνυμία Clever Bank. Η εταιρεία αυτή με πλούσιο πελατολόγιο (η καμπάνια του ΕΟΤ με το σύνθημα «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα» ήταν δική της) ανέλαβε την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο άλλος στην ίδια ιστορία με τους παλιούς σκληρούς πασόκους είναι ο δημοσιογράφος κ. Ι. Ρουμπάτης, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος λέγεται ότι συνεργάζεται με την εταιρεία του κ. Τζιώτη εμπλουτίζοντας την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά κανάλια. Αναζητούν επιπλέον, μου λένε, και… επικοινωνιολόγους και λογογράφους.

Νέος Συνήγορος του Καταναλωτή
Κανένας δεν πάει χαμένος σ’ αυτή τη ζωή και κυρίως όταν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης αναλαμβάνει και αυτός θέση. Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ που το τελευταίο διάστημα κινούνταν στο γαλάζιο παρασκήνιο, βοηθώντας, χωρίς να έχει ρόλο, την ηγεσία του κόμματος, θα τοποθετηθεί στη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, της ανεξάρτητης Αρχής που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το «πράσινο» φως αναμένεται να δοθεί αύριο από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Δημοσιογραφικό βραβείο


Ενας δικός μας άνθρωπος, η δημοσιογράφος του «Βήματος» κυρία Χριστίνα Πουτέτση, είναι η νικήτρια του Βραβείου Δημοσιογραφικής Αριστείας της Citi για το 2014. Το βραβείο είναι ένας παγκόσμιος θεσμός της Citi με ιστορία 30 χρόνων που διεξάγεται για τρίτη χρονιά και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ποιοτικής επιχειρηματικής και οικονομικής δημοσιογραφίας. Το έπαθλο είναι η παρακολούθηση του Διεθνούς Σεμιναρίου Οικονομικής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Columbia Graduate School of Journalism της Νέας Υόρκης με χορηγία της Citi.
Πρώτα καταργήθηκε και μετά συνεδρίασε!
Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταργήθηκε η Διυπουργική Επιτροπή των ΔΕΚΟ. Εφεξής για κάθε απόφαση θα υπογράφουν ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Αμ πώς! Τι κι αν καταργήθηκε; Η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ, η οποία απαρτίζεται πλέον από σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεδρίασε… προχθές και ενέκρινε τους προϋπολογισμούς των δημοσίων εταιρειών για το 2014. Μάλιστα η απόφαση βγήκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
***
Η επιτροπή έφερε τους προϋπολογισμούς 131 φορέων. Οι περισσότεροι ανήκουν στα υπουργεία Παιδείας (30), Περιβάλλοντος (30), Πολιτισμού (16), Υποδομών (11) και Ανάπτυξης (10). Μάλιστα ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και ο Οργανισμός Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης –πέντε χρόνια μετά τα εγκαίνιά του από τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Α. Σαμαρά
Κουίζ
Ποιος «γαλάζιος» υπουργός έλεγε φωναχτά στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (ώστε να τον ακούσουν όλοι): «Τι σημαίνει η πρόταση του Αρη να φωταγωγήσουν την Αθήνα;». Και ο υπουργός συνέχισε ακάθεκτος: «Δηλαδή νομίζει ότι πατώντας έναν διακόπτη η Αθήνα θα γίνει αμέσως πράσινη για τον Παναθηναϊκό;».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ