Τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δείχνουν μείωση 3,8% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο εφέτος, ποσοστό αισθητά βελτιωμένο σε σύγκριση με την εκτίμηση που έκανε λόγο για ύφεση 4,6%, ρίχνουν μια αχτίδα φωτός στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια και έχει φέρει την ανεργία στο δραματικό ποσοστό του 30%.

Η μείωση κυρίως των εισαγωγών αλλά πολύ περισσότερο η μεγάλη αύξηση του τουρισμού δείχνουν ότι η ύφεση θα κρατηθεί κάτω από το 4% για το 2013 με προοπτική να ανακάμψουμε το 2014.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάσχεση αυτή της ύφεσης βοηθήθηκε από το ότι πήγε καλύτερα η Ευρώπη το β’ τρίμηνο του έτους.

Όλα δείχνουν ότι οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να φαίνονται στους αριθμούς. Δεν φτάνουν όμως.

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν στη χώρα για να μπορέσει η οικονομία να γυρίσει σε ανάπτυξη.

Η μεγάλη χαίνουσα πληγή της φοροδιαφυγής εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή. Παρά τα πρόστιμα και τις προσπάθειες του ΣΔΟΕ πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών δεν λέει να βάλει μυαλό. Κερδίζουν τεράστια ποσά φοροδιαφεύγοντας που τους είναι τελείως αδιάφορα τα πρόστιμα ή το κλείσιμο των μαγαζιών τους για ένα 48ωρο.

Τελευταίο κρούσμα η ενοικίαση πολυτελών βιλών, σε άτομα που εμφανίζονταν ως συγγενείς των ιδιοκτητών με τίμημα ακόμα και 10.000 ευρώ την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά έχουμε να κάνουμε με έναν κρατικό μηχανισμό στον οποίο βασιλεύει η γραφειοκρατία και η αναξιοκρατία. Οι έλεγχοι στα πτυχία ΑΕΙ και ξένων γλωσσών των δημοσίων υπαλλήλων που έχει αρχίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βγάζει λαγούς. Δεκάδες πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών αλλά και πανεπιστημίων έχουν κατατεθεί για να γίνουν οι διορισμοί στο Δημόσιο.

Η έξοδος από την κρίση δεν είναι μονοδιάστατη. Δεν μπορεί η οικονομία να πετύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και όλα γύρω της να παραμείνουν όπως ήταν.

Δημόσιο, παιδεία, πολίτες, κόμματα επιβάλλεται να αλλάξουν νοοτροπία. Και η Πολιτεία να συνεχίσει και να εντείνει τους αυστηρούς ελέγχους στο εσωτερικό του κράτους και σε όλους όσους έχουν οικονομική δραστηριότητα.

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται τίμια αλλά και να είναι.

Διαφορετικά όλες οι θυσίες των ελλήνων πολιτών θα πέσουν στο κενό.