Χθες όταν όλος κόσμος «έτρεχε» πίσω από τη μεγάλη είδηση της εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συγκαλούσε μια άκρως ξεχωριστή σύσκεψη υπουργών – ετερογενή στη συγκρότησή της, αφού συμμετείχαν σ’ αυτή οι κκ. Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Ρέππας, Δρούτσας, Γερουλάνος και ο εκτάκτως κληθείς πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασ. Ράπανος – με αντικείμενο και μοναδικό θέμα την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος υπό το βάρος των έκτακτων οικονομικών συνθηκών και της εντεινόμενης πίεσης από τις αγορές.

Ηταν προφανές και στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος έλκεται από τα μεγάλα του κόσμου, ότι ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν ουδόλως απαντούσε στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα. Φάνηκε στη σύσκεψη ότι παραμένει ακανθώδες και δυσεπίλυτο.

Η ατμόσφαιρα της ετερογενούς αυτής σύσκεψης υπουργών υπό τον Πρωθυπουργό ήταν δύσκολη και μάλλον ομιχλώδης.

Παραμονές επίσκεψης της τρόικας, το κρίσιμο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, από την αξιοπιστία του οποίου θα κριθούν τα περισσότερα, δεν ήταν επαρκώς προσδιορισμένο, οι στόχοι του αναζητούνταν, όπως και τα μέτρα που θα συνέτειναν στην επίτευξή του.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν με δυσπιστία τους στόχους, το σχέδιο, τις προτάσεις και τα μέτρα του υπουργού Οικονομικών.

Οι στόχοι κρίνονταν άπιαστοι και τα μέτρα αβάσταχτα. Κάπως έτσι εκλήθη ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασ. Ράπανος, ως ανεξάρτητος παρατηρητής με την ιδιότητα του οικονομολόγου και όχι του τραπεζίτη, ως το έμπειρο πρόσωπο που κατήρτισε στις αρχές της προπερασμένης δεκαετίας το πρώτο πρόγραμμα σύγκλισης και άλλα τρία – τέσσερα στη συνέχεια.

Η συζήτηση όπως είπαμε δεν ήταν εύκολη. Θρυλείται ότι ο πρόεδρος της Εθνικής επισήμανε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπές και απόλυτα ακριβές, ότι στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια για υπερφίαλα προγράμματα και υπερφιλόδοξους στόχους, ότι είναι προτιμότερο να είσαι ακριβής και να αναμένεις θετικές εκπλήξεις παρά υπεραισιόδοξος και ακόμη πως όλα εξαρτώνται από τη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών και από την πιστή εφαρμογή ενός δυναμικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ακόμη λέγεται ότι επισήμανε στον κ. Παπανδρέου να μην περιμένει πολλά από τις τράπεζες γιατί απλούστατα δεν έχουν λεφτά και ότι απηύθυνε έκκληση να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την αναδιάρθρωση, γιατί απομειώνει την αξία των τραπεζών και κλονίζει την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Δεν ξέρουμε ποια ήταν η κατάληξη αυτής της τόσο ιδιαίτερης σύνθεσης σύσκεψης.

Ωστόσο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Πρωθυπουργός και οι έμπιστοι υπουργοί του κατάλαβαν ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θέλουν επαγγελματισμό, συνέπεια, ακρίβεια και ειλικρινή προσπάθεια και ακόμη πως η αξιολόγηση των ξένων θα είναι αρκούντως απαιτητική και ότι χωρίς αξιόπιστη προσαρμογή καμία εξωτερική βοήθεια δεν είναι ικανή να δώσει λύση στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζουμε.

Πρώτα θα δώσουμε δείγματα γραφής ότι προσπαθούμε πραγματικά να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό των δημοσίων οικονομικών και μετά να έλθει επικουρικά η όποια επιμήκυνση του χρέους να βοηθήσει την προσπάθειά μας.

Τα υπόλοιπα θα τα αποδώσει η Ιστορία και κατά τα φαινόμενα δεν θα είναι καθόλου επιεικής μαζί μας αν η κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα δεν αναλάβουν απολύτως τις ευθύνες τους και δεν θέσουν το εθνικό συμφέρον πάνω από οποιοδήποτε προσωπικό ή κομματικό.

akarakousis@dolnet.gr