Παρά τις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο εξακολουθεί το 2011 να εμφανίζει μεγαλύτερα κέρδη από όλα σχεδόν τα διεθνή Χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Economist, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2011 συνολική άνοδο 15,8%. Η εξαιρετική απόδοση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αντανακλά προοπτικές αλλά και ρίσκο.

Το δίχτυ ασφαλείας που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ. σε συνδυασμό με τις δρομολογούμενες (έστω και με βήμα σημειωτόν κατά πολλούς) οικονομικές αλλαγές έχει ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά Ελληνικών μετοχών. Τα προβλήματα όμως εξακολουθούν να υφίσταται, καθώς (μεταξύ άλλων) η ύφεση συνεχίζεται και το δημόσιο χρέος αναμένεται να πλησιάσει το 2012 το 160% του ΑΕΠ προτού αρχίσει να αποκλιμακώνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης φροντίζουν, μέσω των συνεχών υποβαθμίσεων, να μας υπενθυμίζουν το οικονομικό ρίσκο επένδυσης στην Ελλάδα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελληνικής οικονομίας η οποία βάσει των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) κινείται στο 58% εντός πενταετίας.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία το Χρηματιστήριο της οποίας παρουσίασε, το πρώτο τρίμηνο του 2011 συνολικά κέρδη «μόνο» 7,2%. Το οικονομικό ρίσκο στη Γερμανία είναι εξαιρετικά χαμηλό καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου (CSD) «δείχνουν» πιθανότητα χρεοκοπίας 4%. Με άλλα λόγια επαληθεύεται η απλή χρηματοοικονομική αρχή σύμφωνα με την οποία για την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων απαιτείται υψηλότερο ρίσκο.

Ο Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Keele και ο Θεόδωρος Παναγιωτίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.