Τα κρυπτονομίσματα χρειάζονται μεγάλη προσοχή διότι σκοτώνουν τους ανθρώπους με έναν «αρκετά άμεσο τρόπο», δήλωσε την Πέμπτη ο Μπιλ Γκέιτς. Μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Reddit ο ιδρυτής της Microsoft αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποιους χρησιμοποιούνται το Bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα για την αγορά ναρκωτικών, όπως τη φαιντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές που είναι έως και 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη.
«Η ανωνυμία που χαρακτηρίζει τις συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα τα καθιστά ιδανικά για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και για ξέπλυμα χρήματος», είπε ο Γκέιτς. Και πρόσθεσε ότι το κύμα κερδοσκοπίας που σαρώνει τις εξορύξεις κρυπτονομισμάτων και τα ίδια τα κρυπτονομίσματα προσδίδουν στις δραστηριότητες αυτή πολύ μεγάλους επενδυτικούς κινδύνους.
Ο Γουόρεν Μπάφετ, εμβληματικός επενδυτής και συνεργάτης του Γκέιτς στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill and Belinda Gates που ο ιδρυτής της Microsoft έχει δημιουργήσει με τη σύζυγό του Μπελίντα, έχει επίσης εκφράσει το φόβο ότι «η τρέλα με τα κρυπτονομίσματα θα έχει άσχημη κατάληξη».

Άλλαξε γνώμη

Ο Γκέιτς πάντως, όπως θυμίζει το BBC, δεν ήταν πάντοτε τόσο επικριτικός για τα κρυπτονομίσματα. Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο θυμίζει ότι το 2014 σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Γκέιτς είχε εκφράσει την άποψη ότι το Bitcoin ήταν «καλύτερο από τα κοινά νομίσματα».
Το Bill and Belinda Gates Foundation, εξάλλου, το οποίο δαπανά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για την προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και υγείας σε φτωχές περιοχές του πλανήτη, έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του blockchain για την στήριξη των μικροεμπόρων της Κένυας. Το blockchain είναι η τεχνολογία στην οποία στηρίζεται η δημιουργία κρυπτονομισμάτων.