Με θέμα την προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας συναντήθηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου με τον πρεσβευτή της Κίνας στην Αθήνα κ. Ντου Κι Γουέν, με τον οποίο υπέγραψε προκήρυξη της Διακρατικής Συνεργασίας.

Οπως είπε μάλιστα η κυρία Διαμαντοπούλου, τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί κοινό πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας ύψους 10 εκατ. ευρώ στον χώρο της έρευνας και τεχνολογίας. Σκοπός του προγράμματος θα είναι η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Η χρηματοδότηση κάθε έργου που θα επιλεγεί βέβαια, δεν θα υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και η διάρκειά του τα τρία έτη.

Πάντως, όπως συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Παιδείας, η δρομολόγηση αναπτυξιακών δράσεων και την αναζήτηση στρατηγικών εταίρων, όπως η Κίνα, που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη δραστηριοποίηση και την προώθηση της εξωστρέφειας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδας με στόχο την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου, στις 16 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την Κίνα, καθώς το επόμενο βήμα της συνεργασίας που γίνεται θα αφορά τα πανεπιστήμια, αλλά και τα σχολεία. Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα αλλά και την ευκαιρία που δίδεται για συνεργασία φιλοσοφικών σχολών των δύο χωρών με ενεργό ρόλο του ιδρύματος «Κομφούκιος».

Το πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε επικεντρώνεται στη συνεργασία των δυο χωρών στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας και σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στα Πανεπιστήμια και στην ελληνική γλώσσα.