Η αναγέννηση της Εθνικής Πινακοθήκης

Σε περίπου έναν χρόνο το σημαντικό πολιτιστικό ίδρυμα της Αθήνας θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του έπειτα από χρόνια απουσίας. Το ΒΗΜΑgazino απέκτησε πρώτο πρόσβαση στους χώρους που θα φιλοξενήσουν τα αριστουργήματα της ελληνικής ζωγραφικής και ξεναγήθηκε από τη διευθύντριά του, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, στη νέα του εποχή.

Εργοτάξιο δεν μπορείς να το πεις ακριβώς, γιατί υπάρχουν χώροι που είναι πανέτοιμοι να υποδεχθούν το περιεχόμενο που τους αναλογεί. Το νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά οδεύει ολοταχώς προς τη νέα εποχή του, κατά την οποία, όπως όλα δείχνουν, έστω και στην ημιτελή τωρινή κατάστασή του, θα πρωταγωνιστεί ως ένας μουσειακός χώρος που θα επισκιάζει όλους τους υπόλοιπους της Αθήνας. Πλήρως ενταγμένος στον ιστό της πόλης, αλλά δίχως να πνίγεται από τα γειτονικά κτίρια, θα συνομιλεί με το παρόν της πόλης μέσα από τα τεράστια γυάλινα ανοίγματά του, ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάζει θησαυρούς τέχνης από το παρελθόν της. Ναι, μπήκαμε μέσα στη νέα Εθνική Πινακοθήκη όσο οι εργάτες επιδίδονταν στο έργο τους και οι ήχοι από τα μηχανήματά τους έβγαζαν εκκωφαντικούς θορύβους. Tα εγκαίνια, όπως έχει ειπωθεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επανειλημμένα, προγραμματίζονται για τις 25 Μαρτίου του 2021 και κανείς δεν θέλει να χάσει το ραντεβού με την Ιστορία. Σίγουρα όχι η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η ακούραστη θεματοφύλακας της Πινακοθήκης και επικεφαλής της από το 1992, η οποία ήταν και ξεναγός μας σε αυτή τη συναρπαστική περιήγηση.

«Οταν λειτουργήσει το μουσείο θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και θα έχει καινούργια αντικείμενα απ’ άκρη σ’ άκρη του. Δεν θα είναι ένα κέλυφος, αλλά θα είναι λειτουργικό πέρα ως πέρα. Είναι το μεγάλο μου στοίχημα. Ηθελα να παραδώσω ένα μουσείο που θα είναι τέλειο, σύγχρονο και θα λειτουργεί». Δεν είναι ευφημισμός, ούτε αμετροέπεια εκ μέρους της. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι χάρη στη δική της επιμονή και προσπάθειες αυτό το τεράστιο έργο βρίσκεται μια ανάσα πριν από την ολοκλήρωσή του.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.