Η μάχη στις γειτονιές της Αθήνας

Πολιτικά

Στις αρχές της εβδομάδας οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων πραγματοποίησαν τις τελευταίες, πριν από το Πάσχα, εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές και στις γειτονιές της πόλης. Εκεί θα μεταφερθεί ξανά, μετά την εορταστική ανάπαυλα, η μάχη των δημοτικών εκλογών. Οι εκλογές στην Αθήνα δεν είναι ντέρμπι. Εχουν όμως τη δική τους ξεχωριστή σημασία καθώς οι κάλπες στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας δεν στέλνουν μόνο αυτοδιοικητικά αλλά και γενικότερα πολιτικά μηνύματα. Ποιο θα είναι το ποσοστό του Κώστα Μπακογιάννη στον πρώτο γύρο; Ποιος θα είναι ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο; Ο Παύλος Γερουλάνος ή ο Νάσος Ηλιόπουλος; Η ακροδεξιά απειλή; «Κρύβονται» ψήφοι υπέρ του Κασιδιάρη στους αναποφάσιστους; Και η επόμενη μέρα; Ποιοι θα συνεργαστούν; «Το Βήμα» ακολούθησε τρεις υποψηφίους δημάρχους στις επισκέψεις τους σε λαϊκές αγορές και σε γειτονιές της Αθήνας και καταγράφει τις αντιδράσεις του κόσμου, τον απολογισμό αλλά και τον σχεδιασμό των επιτελείων τους, εν όψει της τελικής ευθείας προς τις κάλπες.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ «Δεν υπάρχει δεύτερος γύρος.
Ολα κρίνονται στον πρώτο»
Η κυρία που μαζί με τη φίλη της έπινε καφέ το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης στην πλατεία του Αγίου Θωμά στο Γουδί πετάχτηκε από την καρέκλα της, μόλις είδε να εμφανίζεται ο Κώστας Μπακογιάννης. «Καλέ, δεν το πιστεύω, είσαι ολόιδιος!». «Με ποιον;» τη ρώτησε χαμογελώντας ο κ. Μπακογιάννης. «Με την… τηλεόραση! Είσαι όπως ακριβώς σε δείχνει η τηλεόραση!» του απάντησε, σκορπώντας χαμόγελα στον κόσμο που είχε έλθει για να χαιρετήσει αλλά και να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων.
Ο κ. Μπακογιάννης επισκέφθηκε όλα σχεδόν τα καταστήματα και τα καφενεία της οδού Παπαδιαμαντοπούλου και της γύρω περιοχής και μίλησε με αρκετό κόσμο. Δεν δίστασε μάλιστα να διακόψει το ντέρμπι των ταβλαδόρων ενός καφενείου που έκπληκτοι άκουσαν ξαφνικά ένα «να διακόψω τον αγώνα να πω μια καλημέρα; Ο Μπακογιάννης είμαι!». Του χαμογέλασαν και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία. Υπήρχαν και οι ενημερωμένοι πολίτες. «Διάβασα το πολιτιστικό σου πρόγραμμα. Πολύ καλό είναι αλλά θέλει ακόμα κάτι πινελιές που αφορούν την ταυτότητα της Αθήνας» ήταν ένα από τα σχόλια που δέχθηκε.
Η ανησυχία των αντιπάλων του κ. Μπακογιάννη είναι το ενδεχόμενο «το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου να καταστήσει τυπική διαδικασία τον δεύτερο». Για το επιτελείο του κ. Μπακογιάννη «δεν υπάρχει δεύτερος γύρος. Τα πάντα κρίνονται στον πρώτο». Αλλωστε, το ποσοστό του δεύτερου γύρου δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα. Ο αριθμός των συμβούλων της πλειοψηφίας, το εύρος της, το πόσο ισχυρή εντολή έχει, κρίνονται στον πρώτο γύρο. Η επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού στον πρώτο γύρο είναι το στοίχημα του κ. Μπακογιάννη. Οπως επισημαίνουν οι επιτελείς του, «κάθε μονάδα περισσότερη ή λιγότερη είναι κρίσιμη».
Η προεκλογική στρατηγική το διάστημα που απομένει ως τις εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξει. Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι οι αποστάσεις από την ατζέντα του κεντρικού πολιτικού σκηνικού. «Μιλάμε αυτοδιοικητικά και σε καμία περίπτωση δεν αναπαράγουμε την ένταση αλλά και τη χολή της κεντρικής πολιτικής σκηνής» είναι η οδηγία πλεύσης προς τους υποψηφίους της παράταξης. Ο δεύτερος αφορά το περιεχόμενο αυτής της αυτοδιοικητικής συζήτησης. Ο κ. Μπακογιάννης κατέθεσε, όπως αναφέρουν οι επιτελείς του, «ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα που εμπεριέχει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις σε κάθε γειτονιά της Αθήνας». Το πρόγραμμα αυτό θα γίνει η σημαία του κ. Μπακογιάννη. «Θα πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας και να γίνει αντιπαράθεση επί των σχεδίων για την πόλη. Εμείς είμαστε οι μόνοι που έχουμε καταθέσει πρόγραμμα. Ας συζητήσουμε λοιπόν επί του δικού μας προγράμματος, αφού οι άλλες παρατάξεις δεν έχουν καταθέσει το δικό τους» αναφέρουν συνομιλητές του.
Ο τρίτος άξονας της στρατηγικής του κ. Μπακογιάννη συνδέεται με την «επόμενη μέρα» στον Δήμο Αθηναίων και αφορά την ένταση και το ύφος της προεκλογικής περιόδου. Η μέχρι σήμερα αντιπαράθεση των υποψηφίων, και λόγω του ότι οι εκλογές στον Δήμο Αθηναίων δεν είναι αμφίρροπες ως προς το αποτέλεσμά τους, κινείται στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού και δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερες εντάσεις. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι αμέσως μετά το Πάσχα το θερμόμετρο θα ανέβει και στο επιτελείο του κ. Μπακογιάννη αναμένουν πως θα υπάρξουν και προσωπικές επιθέσεις. Ο κ. Μπακογιάννης δεν πρόκειται, όπως λέει στους συνεργάτες του, να απαντήσει σε καμία προσωπική επίθεση. Ο δήμαρχος δεν μπορεί να είναι διχαστικός, η επόμενη μέρα στον δήμο απαιτεί συνεργασία και με τις άλλες παρατάξεις. Με ποιον από τους υποψηφίους προτιμά να συνεργαστεί; Η απάντηση είναι πρώτα το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά «εδώ είμαστε».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.