Βηματοδότης

Πήραν τα βουνά

Χρονιάρες μέρες οι τελευταίες του απερχόμενου και οι πρώτες του νεοεισελθόντος έτους. Προσφέρουν ευκαιρίες ανάπαυλας και σχόλης στους περισσότερους. Τις εκμεταλλεύτηκαν δεόντως και οι πολιτικοί μας αρχηγοί, οι οποίοι πήραν στην κυριολεξία τα βουνά. Ευνοήθηκαν είναι αλήθεια και από τον καιρό, από τα χιόνια που έπεσαν σχεδόν σε όλον τον ορεινό όγκο της χώρας. Ο Πρωθυπουργός ξέκλεψε λίγες μέρες και βρέθηκε πρωτοχρονιάτικα στα Τζουμέρκα, συγκεκριμένα στο Αθαμάνιο του Νομού Αρτας, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του. Κατά τα λεγόμενα των ντόπιων, ο κ. Τσίπρας πήγε αιφνιδιαστικά, χωρίς να ειδοποιήσει τις Αρχές, και έτσι οι συγχωριανοί του τον είδαν έκπληκτοι να μπαίνει στο καφενείο τους. Κατά μία εκδοχή, ούτε η συντοπίτισσά του Ολγα Γεροβασίλη γνώριζε την επίσκεψή του στην πατρώα γη. Οταν έφτασε ο Πρωθυπουργός, εκείνη ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την πρωτεύουσα και «διεσώθη» την τελευταία στιγμή.

■■■

Οπως και να έχει, οι χωριανοί τίμησαν με ευχές, τσίπουρο και μεζέδες τον Πρωθυπουργό. Κάποιος κακεντρεχής, ωστόσο, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο Πρωθυπουργός κατάγεται από την περιοχή όπου έδρασε και δοξάστηκε ο Ναπολέων Ζέρβας, σφοδρός πολέμιος του Αρη Βελουχιώτη και της Αριστεράς εν γένει. Ο ίδιος έσπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι ο Ζέρβας διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Δημητρίου Μαξίμου από τον Φεβρουάριο του 1947 μέχρι τα τέλη Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Στη διάρκεια της υπουργικής του θητείας προσυπέγραψε πλήθος εκτελέσεων και πολλαπλασίασε τις εκτοπίσεις υπόπτων συμμετοχής στο αντάρτικο, πρώτο και δεύτερο. Περιττό να σας πω ότι ο πληροφοριοδότης μου σχολίασε ότι η Αρτα έχει να παρουσιάσει μόνο δύο υπουργούς Δημόσιας Τάξης, τον Ναπολέοντα Ζέρβα και την Ολγα Γεροβασίλη, πρόγονοι της οποίας βρέθηκαν υπό τις διαταγές του πρώτου! Παιχνίδια της Ιστορίας θα πείτε, δεν είναι τα μόνα άλλωστε.

■■■

Οι παλαιότεροι των Τζουμέρκων θυμίζουν πως από την ίδια περιοχή καταγόταν και ο Πέτρος Γαρουφαλιάς της κυβέρνησης των «αποστατών» και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κατά μία εκδοχή, αυτός έστειλε τους συμπατριώτες του, αδελφούς Τσίπρα, στην Κρήτη εκείνη την εποχή για εργολαβικές εργασίες. Και τώρα ο απόγονος μάχεται με αδυσώπητο τρόπο τον γιο του «ευεργέτη» της οικογένειας των Αθαμανιωτών. Μικρός τόπος η Ελλάδα, όλοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνδέονται.

■■■

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του βρέθηκε επίσης στην Ηπειρο, αλλά στον Νομό Ιωαννίνων αυτός. Κατέλυσε με την οικογένειά του, με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, σε διακεκριμένο ξενώνα της Αρίστης στα Ζαγοροχώρια. Σύμφωνα με αδιάψευστες μαρτυρίες, απόλαυσε το αλπικό στοιχείο της περιοχής κάνοντας σκι και συμμετέχοντας σε δύσκολες και κοπιαστικές οδοιπορίες. Διήλθε τη θαυμαστή χαράδρα του Βίκου, όπως και εκείνη της Σαμαριάς, αποδίδοντας την πρώτη ως πιο εντυπωσιακή και τη δεύτερη ως πιο επιβλητική. Δεν παρέλειψε επίσης να περπατήσει 8 χιλιόμετρα, σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, στην κορυφή Γκιουζέλ Τεμπέ (Ομορφη Ράχη ελληνιστί) πάνω από το Ανήλιο, ένα χωριό δίπλα στο Μέτσοβο. Επιπλέον επισκέφθηκε τη Μονή Στομίου στην Κόνιτσα. Η αλήθεια είναι ότι είχε περισσότερες μέρες στη διάθεσή του.

■■■

Ωστόσο, όσοι έτυχε να τον συναντήσουν στις δύσκολες διαδρομές διέκριναν αντοχές και δυνάμεις αστείρευτες. Παρατήρησαν μάλιστα ότι κάθε φορά συνοδευόταν από διαφορετικό συνοδοιπόρο. Κάτι που έκανε τον Κώστα Τασούλα, βουλευτή Ιωαννίνων, να θυμηθεί ότι ο Ευάγγελος Αβέρωφ στις εσωκομματικές νεοδημοκρατικές εκλογές του 1984 είχε στηρίξει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εκτιμώντας πέραν των άλλων και την κράση του, δηλαδή την καλή φυσική του κατάσταση. Πίστευε ο Αβέρωφ ότι ο ηγέτης δεν αρκεί να ηγείται, αλλά και να αντέχει.

■■■

Μην παραλείψω να σας μεταφέρω επίσης ότι και η Φώφη Γεννηματά εγκατέλειψε τις άγιες μέρες το κλεινόν άστυ. Βρέθηκε με την οικογένειά της κι αυτή στην πανέμορφη Καστοριά και από εκεί πήγε στο διπλανό Αργος Ορεστικό, με τους περίφημους μπαξέδες του στις όχθες του Αλιάκμονα. Είχε έτσι την ευκαιρια να συμμετάσχει στο πρώτο καρναβάλι του έτους που λαμβάνει χώρα στην ακριτική κωμόπολη στις 2 Ιανουαρίου. Και να ξεφύγει από την πολιτική «ασάφεια» που την καταδιώκει, μέσω της οποίας προσπαθεί να διέλθει τις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού, τις οποίες συστηματικά ορθώνουν οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης.

Ο «κρίσιμος» Σταύρος

Περιττό βεβαίως να σας πω ότι οι υπόλοιποι, όλοι εμείς δηλαδή, στα εορταστικά τραπέζια συζητούσαμε για τις πιθανές εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων, όπως και για τον χρόνο των εκλογών, σε συνδυασμό πάντα με την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο καθείς βεβαίως είχε την άποψή του. «Χάνει παταγωδώς ο Τσίπρας» ο ένας, «μπα δεν το βλέπω» ο άλλος κ.ο.κ. Επειδή ομως όλα παίζονται γύρω από το Μακεδονικό και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση, αλλά και τις ψήφους των άλλων, εκτός δηλαδή των συμπολιτευομένων, απευθύνθηκα στον «κρίσιμο» Σταύρο Θεοδωράκη και τον ρώτησα ευθέως τι θα πράξει όταν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

■■■

Και εκείνος ανταποκρίθηκε αμέσως χωρίς περιστροφές: «Δεν μπορώ να κάνω και δεν θα κάνω πίσω, γιατί θα είναι βαρύ για τη χώρα». Και πρόσθεσε αφοπλιστικά: «Αλλωστε δεν μου ζητεί και κανείς να κάνω πίσω, ενδόμυχα όλοι θέλουν να ψηφιστεί η συμφωνία». Αυτά είπε ο Σταύρος και ευχήθηκε καλή χρονιά. Και δεν έχω κάτι να προσθέσω, απλώς θα αναμένω, όπως και οι υπόλοιποι. Ο Γενάρης προβλέπεται θερμότατος, παρά το πολικό ψύχος που ενέσκηψε…

Εκβιασμοί

 

Ηδη πάντως άναψε φωτιά στον χώρο της Δικαιοσύνης, ιδιαιτέρως μετά τα όσα επεφύλαξαν κυβέρνηση και Αρχές στον Ν. Μανιαδάκη, προστατευμένο μέχρι πρότινος μάρτυρα στην υπόθεση της Novartis. Οπως τον είδα να περιγράφει την περιπέτειά του, κατέληξα αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση ανθρώπου που χρησιμοποιήθηκε και πετάχθηκε ως άλλη στυμμένη λεμονόκουπα στον κάλαθο των αχρήστων. Τα έγραψε, τα μέτρησε, τα αποτίμησε, τους άνοιξε τα μάτια, αλλά δεν αρκούσαν. Ηθελαν και την κεφαλή των εχθρών επί πίνακι. Και επειδή δεν τους ικανοποίησε, γιατί απλούστατα δεν μπορούσε, τον πέταξαν στην κυριολεξία στα σκυλιά. Είναι αυτή συνήθως η τύχη των προθύμων. Δεν ήξερε ο καψερός, δεν ρώταγε τουλάχιστον. Θα μάθαινε ότι τα παιδιά έχουν παραδόσεις. Ωστόσο, κοινή είναι η πεποίθηση ότι συγκεκριμένος μάρτυρας και τώρα κατηγορούμενος πέρασε τουλάχιστον τρία επίπεδα εκβιασμού μέχρι να φθάσει στη σημερινή δυσχερή θέση. Οπως κοινή επίσης είναι η πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση γυρίζει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Ηδη θρυλείται ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να εμφανιστεί και έτερος προστατευόμενος μάρτυρας να καταγγείλει κι αυτός εκβιασμούς.

Οι βόλτες Κουφοντίνα

Η βόλτα Κουφοντίνα στο κέντρο της πρωτεύουσας και δη στους δρόμους των φόνων που διέπραξε ο ίδιος και η δολοφονική ομάδα του αντιμετωπίστηκε από πολλούς ως πρόκληση και ως άλλη επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μετά τη βόλτα κατέληξε σε γνωστό «επαναστατικό» μπαρ των Εξαρχείων, όπου επί τρίωρο υπέβαλαν τα σέβη τους στελέχη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι καλύτερα πληροφορημένοι πάντως εκτιμούν ότι ο ευρύτερος κύκλος που τον συνοδεύει επιχειρεί την ηρωοποίησή του και εκείνος λειτουργεί σαν άτυπος ηγέτης τους. Περιττό να σημειώσουμε ότι δεν έχει δώσει κανένα σήμα μεταμέλειας. Εχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κύκλος δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τον πραγματικά ανάπηρο Σάββα Ξηρό, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στον Κορυδαλλό. Και αυτό γιατί δεν ταιριάζει στον «κώδικά» τους. Βλέπετε, ο Σάββας ομολόγησε τα εγκλήματα, τα δικά του και των ομοϊδεατών του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.