«Η ισχύς της εξουσίας επισκιάζει τα πάντα»

Με αφορμή την τελευταία ταινία του, «Ο έκπτωτος», θέμα της οποίας είναι η κατάρρευση ενός διεφθαρμένου πολιτικού, ο ισπανός σκηνοθέτης μίλησε στο «Βήμα» για τη σημασία της συμμετοχής του πολίτη στον κόσμο της πολιτικής

Καταβροχθίζουν χυδαία γαρίδες καταναλώνοντας τόνους σαμπάνιας πάνω σε πανάκριβα γιοτ ή μέσα σε πανάκριβα εστιατόρια. Ντυμένοι με ό,τι πιο ακριβό υπάρχει στη μόδα, κυκλοφορούν μέσα σε πολυτελείς λιμουζίνες και συντηρούν πανάκριβες βίλες. Είναι άρχοντες. Πώς τα κατάφεραν; Εύκολα. Στην καθημερινή τους ατζέντα θα βρεις ξέπλυμα χρήματος, ύποπτες συναλλαγές και πάρε-δώσε, ειδικές χάρες προς επιχειρηματίες. Γιατί είναι εκπρόσωποι του κράτους… Είναι η πολιτική εξουσία. Ούτε καν στην πρωτεύουσα αλλά σε μια παραθαλάσσια μεγαλούπολη της Ισπανίας.

Τι μπορεί να συμβεί όμως όταν ο Μανουέλ, ένας από αυτούς τους «επαγγελματίες παράγοντες», τους στυγνούς απατεώνες, ο πιο ταλαντούχος, ο πιο χαρισματικός και το φαβορί για τη θέση του προέδρου, πιαστεί στη φάκα; Η ζωή του θα ξεφύγει από την τελειότητα και η απειλή της απόλυτης καταστροφής θα θεριέψει μπροστά στην αποκάλυψη ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου. Ο ίδιος θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ψυχραιμία του, πιστεύει ότι το σκάνδαλο θα ξεχαστεί. Ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί και εμείς, οι θεατές, βρισκόμαστε ενώπιον του «Εκπτωτου» («El Reino»), μιας βαθιά πολιτικής, άκρως επίκαιρης και γυρισμένης με εξαιρετικά νευρώδες στυλ ταινίας προερχόμενης από την Ισπανία, χώρα που τα τελευταία χρόνια τρώει για… πρωινό οικονομικά, πολιτικά και άλλου τύπου σκάνδαλα.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.