Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στο χείλος μιας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής καταστροφής. Σύμφωνα με τον Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, 14.000 βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν εντός των επόμενων 48 ωρών εάν δεν φτάσει επείγουσα βοήθεια. Οι βόμβες είναι «το μόνο πράγμα που εισέρχεται στη Γάζα αυτή τη στιγμή», λέει η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. «Η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει πιθανότατα τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Οκτώβριο του 2023».
«Οι εντατικοποιημένοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος, ξηράς και θαλάσσης είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θύματα και μαζικούς εκτοπισμούς», ανέφερε η UNRWA σε ανάρτησή της στο Χ. Και συνεχίζει «Επί 11 εβδομάδες, οι ισραηλινές αρχές έχουν αποκλείσει σκόπιμα όλες τις προμήθειες προς τη Γάζα. Το μόνο πράγμα που εισέρχεται στη Γάζα αυτή τη στιγμή είναι βόμβες. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια».
Η οικονομία της Γάζας έχει καταρρεύσει, με τις τιμές βασικών αγαθών να έχουν εκτοξευθεί. Το αλεύρι και το λάδι έχουν αυξηθεί κατά χιλιάδες τοις εκατό, ενώ τα κοινοτικά μαγειρεία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης προμηθειών. Η πείνα κι η απελπισία οδηγούν σε λεηλασίες, με τους κατοίκους να προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας.
Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έναρξη της επιχείρησης «Άρματα του Γεδεών», την ώρα που η ισραηλινή ηγεσία διαβεβαίωνε διεθνώς ότι θα χαλαρώσει τον ασφυκτικό αποκλεισμό στη Γάζα. Στην πράξη, όμως, τίποτα δεν άλλαξε. Ένα διάγραμμα του BBC συγκρίνει τα φορτηγά που περνούσαν καθημερινά πριν τον πόλεμο με εκείνα που περνούν σήμερα: η αναλογία είναι ντροπιαστικά άνιση, ένα στιγμιότυπο της λιμοκτονίας που εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο.