Σύμφωνα με έρευνες, ο τρόπος με τον οποίο κατανέμουμε το χρόνο και την ενέργειά μας σε όλους αυτούς τους τομείς μας επηρεάζουν ψυχικά αλλά και σωματικά.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι αν συγκαλύπτουμε τους αγώνες μας και αφήνουμε τη σκληρή δουλειά για να τα καταφέρουμε να περνά απαρατήρητη, προκύπτει μια ανισορροπία μεταξύ της προσπάθειας και του χρόνου όπως και των πόρων που επενδύουμε σε αυτήν και των ανταμοιβών που αποκομίζουμε.

Όπως οι ηθοποιοί σε μια σκηνή, προσπαθούμε να ερμηνεύουμε τους ρόλους μας όσο πιο καλά γίνεται, κρύβοντας ό,τι συμβαίνει στα παρασκήνια. Όταν υποτιμούμε όμως τις προκλήσεις της επιτυχίας, βρισκόμαστε αδύναμοι μπροστά σε ένα πλήθος εργασιών και ανεκπλήρωτων προσδοκιών.

Αβίαστη επιτυχία και μόνιμη χαρά- Γίνεται;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion, υπογράμμισε την τάση μας να κρύβουμε ακόμα και ορατά σημάδια του αγώνα μας. Συχνά, νιώθουμε πίεση να δείξουμε μια εικόνα ικανότητας και δύναμης, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά συνάδει με μια ευρύτερη κοινωνική νόρμα που στιγματίζει την ευαλωτότητα ως κάτι κακό.

Σαν αποτέλεσμα, εν αγνοία μας κατακερματίζουμε το άγχος και την ταλαιπωρία μας, γεγονός που όχι μόνο προσθέτει βάρος στα βάρη μας αλλά μπορεί και να μας απομονώσει.

Κατά την επιστήμη, αυτή η τάση να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις μας μόνοι μας, μειώνει την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε αυτές αποτελεσματικά και η μη αναγνώριση των τρωτών μας σημείων, διαιωνίζει έναν μοναχικό κύκλο κρυφών αγώνων που μας στερεί την ευκαιρία να συνδεθούμε αυθεντικά με τους γύρω μας.

Η ψευδαίσθηση της αβίαστης επιτυχίας και της μόνιμης χαράς, κρύβει τελικά μια βαθύτερη αλήθεια: ότι τα επιτεύγματα απαιτούν να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια και τον κόπο. Η αναζήτηση βοήθειας δεν πρέπει να θεωρείται ένδειξη αδυναμίας. Είναι ένα θαρραλέο βήμα προς τα εμπρός και αξίζει να λειτουργούμε επικοινωνώντας όσα νιώθουμε, βγάζοντας τη μάσκα που μας καταπιέζει και μας κλειδώνει σε έναν εσωτερικό λαβύρινθο από τον οποίο αδυνατούμε να βγούμε.