Το σινεμά μας περιμένει

Σύμπραξη φορέων του κινηματογραφικού χώρου για μια καμπάνια «ανάστασης» του κινηματογράφου με αφορμή το άνοιγμα των θερινών αιθουσών την Δευτέρα 1η Ιουνίου

Ορισμένες φορές το αυτονόητο είναι απαραίτητο να λέγεται: κινηματογράφος χωρίς θεατές δεν είναι κινηματογράφος. Πόσο μάλλον σήμερα, στις δύσκολες μέρες που διανύουμε – σε όλους τους τομείς. Γιατί ποιοι, αν όχι οι θεατές, θα είναι εκείνοι που θα αποτελέσουν το βασικό συστατικό για την επαναλειτουργία των αιθουσών από την Δευτέρα 1 Ιουνίου στην χώρα μας;

Πάνω σε αυτή την ιδέα «γεννήθηκε» η καμπάνια «ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ»  που συνοδεύει εδώ και λίγο καιρό το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων με νέες ταινίες, κλασικές επανεκδόσεις και ταινίες που είτε ήδη προβάλλονταν πριν την εξάπλωση του COVID-19 είτε επρόκειτο να ανοίξουν την περίοδο που άρχισε ο εγκλεισμός.

Πρόκειται για τηλεοπτικά spots σε σκηνοθεσία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και παραγωγή Πάνου Παπαχατζή (Αργοναύτες), στόχος των οποίων είναι να προβληθεί η δουλειά  που γίνεται στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή/ διανομή αλλά και τον πολιτισμό  γενικότερα. Γιατί για τα σποτ αυτά δούλεψαν δεκάδες άνθρωποι, σε όλους τους τομείς.

Η σύλληψη της ιδέας είναι της κυρίας Αλέκας Παπαδία, υπεύθυνης για μερικές από τις πλέον βραβευμένες διαφημιστικές ενέργειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Η κα Παπαδία έγραψε δυο σενάρια (το ένα με ήρωες ληστές, το άλλο με ερωτευμένα ζευγάρια και τρομακτικά κοριτσάκια) που αναζητούν θεατές για «λάμψουν» και καλούν το κοινό πίσω στα σινεμά.

Ευτυχές είναι το γεγονός της υγιούς συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας: η  Ένωση Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδος (ΕΔΙΚΤΕ), ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ), η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Αιθουσαρχών Κινηματογράφου (ΠΕΑΚ), η Κινηματογραφική Ένωση Βορείου Ελλάδας (ΚΕΒΕ), η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) συμπαρατάχθηκαν για να υπάρξει μια νέα σελίδα στη καινούργια εποχή της κινηματογραφικής αίθουσας, με την υποστήριξη του Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων.

Το σκεπτικό που την στηρίζει είναι το εξής: «Σε αυτή τη νέα εποχή που διανύουμε, πέρα από τις συνεχείς προσπάθειες του κλάδου και την αδιαμφισβήτητη αγάπη του κοινού, απαραίτητο είναι να υπάρξουν άμεσα από την πλευρά του Κράτους εξειδικευμένα μέτρα στήριξης και επιδότησης που θα επιτρέψουν σε αιθουσάρχες, διανομείς, δημιουργούς, τεχνικούς, ηθοποιούς και παραγωγούς να αποτελέσουν μέρος ενός ουσιαστικού κινηματογραφικού σκηνικού, που θα υπάρχει την «επόμενη ημέρα». Ο συγκεκριμένος κλάδος Πολιτισμού χωρίς αυτά, κινδυνεύει να βάλει τίτλους τέλους…»

Ενδεικτικά, κάποιοι ακόμη συντελεστές στην δημιουργία των σποτ είναι ο διευθυντής φωτογραφίας Θοδωρής Ζαχαράκης, η σκηνογράφος: Αλίκη Κουβάκα, η ενδυματολόγος  Μάρλι Αλιφέρη, ο μοντέρ Ναπολέων Στρατογιαννάκης, ο ηχολήπτης: Ντίνος Κίττου, ο διευθυντής παραγωγής  Γιάννης Καραντάνης, η post production supervisor  Ιωάννα Μπολομύτη, ο υπεύθυνος του κάστινγκ Μάκης Γαζής, η μακιγιέζ – κομμώτρια Εύη Ζαφειροπούλου και οι ηθοποιοί   Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κωνσταντίνος Ελματζιόγλου, Αντώνης Στάμος, Μιχάλης Ζαχαρίας, Εριέττα Κέλλυ, Γιάννης Εγγλέζος και  Έλλη Παπαχατζή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.