Ζητούνται δανειολήπτες για στεγαστικά

Στην αύξηση των νέων εκταμιεύσεων δανείων στοχεύουν οι τράπεζες, οι οποίες ωστόσο παραμένουν κολλημένες σε χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν εκδηλώνεται αξιόχρεη ζήτηση. Οι λόγοι πολλοί

Στην αύξηση των νέων εκταμιεύσεων δανείων στοχεύουν οι τράπεζες, οι οποίες ωστόσο παραμένουν κολλημένες σε χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν εκδηλώνεται αξιόχρεη ζήτηση. Οι λόγοι πολλοί. Ο φόβος πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων να κάνουν νέα ανοίγματα ύστερα από 10 χρόνια κρίσης και η πεποίθηση σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας ότι οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δίνουν δάνεια αποτελούν τους πιο σημαντικούς.

«Σήμερα η προσφορά χρήματος δεν είναι το πρόβλημα. Αλλά ο περιορισμένος αριθμός των αιτήσεων για δανεικά» αναφέρει ανώτατη τραπεζική πηγή.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σε συστημικό όμιλο από τις αρχές του 2019 μόλις το 20% των αιτημάτων για χρηματοδότηση στέγης έχει κοπεί.

Ωστόσο, οι νέες εκταμιεύσεις παραμένουν στο ναδίρ καθώς οι υποψήφιοι δανειολήπτες είναι πολύ λίγοι. Για να αναστρέψουν το κλίμα, οι τράπεζες ανέλαβαν πρόσφατα συγκεκριμένες δράσεις.

Η αρχή γίνεται με τα στεγαστικά δάνεια, έναν τομέα που έπαιξε κομβικό ρόλο την περασμένη δεκαετία για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, καθώς τροφοδότησε με φτηνά κεφάλαια όλο το οικοσύστημα της οικοδομής και συσχετιζόμενους κλάδους.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κάλεσμα στα νοικοκυριά να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα συγκυρία χαμηλών επιτοκίων και τιμών στα ακίνητα και να τοποθετηθούν στην κτηματαγορά με ευνοϊκούς όρους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.