Μιχαηλίδης – ΕΤΕ: Οι τράπεζες να μετασχηματιστούν για να διασφαλίσουν το μέλλον τους

Κάποιες από τις προκλήσεις συνδέονται με την ελληνική πραγματικότητα, άλλες είναι παγκόσμιες και κοινές για όλες τις τράπεζες, σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας

Οι τράπεζες πρέπει να μετασχηματιστούν για να διασφαλίσουν το μέλλον τους τόνισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε εκδήλωση του L.S.E., όπου ήταν ο τιμώμενος ομιλητής.

Το θέμα της ομιλίας ήταν το “Modeling Transformation: EU, Greece and NBG”. Απευθυνόμενος σε ένα κοινό επιχειρηματιών, επενδυτών, και τραπεζιτών του Λονδίνου, ο Κ. Μιχαηλίδης επισήμανε την ανάγκη του μετασχηματισμού των τραπεζών μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον και τόνισε ότι η Εθνική προετοιμάζεται ήδη γι’ αυτή τη σημαντική μετάβαση.

Όπως είπε, «ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν υπάρξει τόσο εκτεταμένες αλλαγές στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ούτε τέτοιο κύμα ανανέωσης και καινοτομίας. Ο μετασχηματισμός είναι απαραίτητος στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους και να οδεύσουν προς το μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες από τις προκλήσεις συνδέονται με την ελληνική πραγματικότητα, άλλες είναι παγκόσμιες και κοινές για όλες τις τράπεζες, όπως η μεταβολή των προσδοκιών των πελατών, οι νέες ανατρεπτικές τεχνολογίες, ο αυξημένος ανταγωνισμός, οι κανονιστικές απαιτήσεις, νέοι «παίκτες» με νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

«Τα κίνητρα του μετασχηματισμού έχουν υπαρξιακή διάσταση: οι τράπεζες πρέπει να μετασχηματιστούν για να διασφαλίσουν το μέλλον τους. Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική Τράπεζα. Αυτό κάνουμε εμείς σήμερα. Επιδιώκουμε να ανανεώσουμε τον ιστορικό μας ρόλο, να ανοίξουμε τον δρόμο σε μια εποχή νέων τραπεζικών λύσεων και νέας τραπεζικής δεοντολογίας« υποστήριξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Και πρόσθεσε πως «θα ενισχύσουμε μελλοντικές δυνατότητες προκειμένου να εδραιώσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στην Ελλάδα και να γίνουμε μια από τις καλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις ελληνικές επιχειρήσεις, τόνισε ότι «επίσης χρειάζονται μετασχηματισμό καθοδηγούμενο από ένα κοινό όραμα για το μελλοντικό μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε επίσης κοινές αξίες: διαφάνεια, εξωστρέφεια, λογοδοσία, προσήλωση σε πολιτικές, κατανόηση και διόρθωση των υφιστάμενων ελλείψεων της οικονομίας και προσαρμογή σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας συμπλήρωσε πως «όπως και στο μοντέλο μετασχηματισμού των τραπεζών, οι ελληνικές επιχειρήσεις οφείλουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αποδοτικές και ευέλικτες, να επικεντρωθούν σε θέματα διακυβέρνησης, νομικής και θεσμικής διαφάνειας, αποτελεσματικής εποπτείας και ελέγχου».

Πρόσθεσε δε πως «υπάρχει επίσης ανάγκη να αναμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, να αναστραφεί η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου («brain drain») και να καλλιεργηθεί στους πολίτες το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ανταπόδοσης. Η ΕΕ στο σύνολό της διέρχεται επίσης τη δική της διαδικασία μετασχηματισμού και αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις».

Ο μετασχηματισμός της ΕΕ

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η κρίση δημοσίου χρέους του 2010 δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την εντατικότερη προσπάθεια μετασχηματισμού της ΕΕ από την έναρξη του εγχειρήματος «Ευρώ» πριν από 25 χρόνια.

«Πρόσφατα, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ συνέβαλε στην ανανέωση της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και φαίνεται να έχει αυξήσει την ικανότητα και την προθυμία της ΕΕ να δράσει. Σήμερα η ΕΕ εξετάζει και πάλι τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση και τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή. Με την επιτάχυνση του οικονομικού μετασχηματισμού η ΕΕ θα επιχειρήσει να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά της σε έναν πολύ πιο ασταθή και ανταγωνιστικό κόσμο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημείωσε δε πως «αν παρατηρήσουμε τη συνολική εικόνα του μετασχηματισμού, θα διακρίνουμε επιπλέον θετικές εξελίξεις και στα τρία μέτωπα. Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει την εν εξελίξει διαδικασία μετασχηματισμού της ΕΕ».

Κατά τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, «η ευρωπαϊκή διαδικασία υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός νέου εθνικού αναπτυξιακού μοντέλου για την Ελλάδα εντός του θωρακισμένου και σταθερού περιβάλλοντος που διασφαλίζει η ΕΕ. Η αξιοποίηση αυτών των συμβατών επιπέδων ενισχύει την αναγνώριση κοινών αξιών και στόχων».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.