Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών ο κινέζος κατηγορούμενος για κατασκοπεία

Αρνήθηκε ότι είναι κατάσκοπος και αυτοπροσδιορίστηκε ως «θύμα της παγίδας που του έστησαν οι αμερικανοί». Ο λόγος για τον κινέζο Wu Tian Min που κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο και θα κρίνει την έκδοσή του ή μη στις ΗΠΑ

Αρνήθηκε ότι είναι κατάσκοπος και αυτοπροσδιορίστηκε ως «θύμα της παγίδας που του έστησαν οι αμερικανοί». Ο λόγος για τον κινέζο Wu Tian Min που κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο και θα κρίνει την έκδοσή του ή μη στις ΗΠΑ.
Ο Wu Tian Min εκζητείται για τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της κατασκοπείας, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εξαγωγής ειδών αμυντικού εξοπλισμού.
Ο 52χρονος μέχρι πέρυσι εργαζόταν ως τεχνικός σε εταιρεία πληροφορικής αλλά όπως είπε στους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, τα τελευταία 4 χρόνια οι Αμερικάνοι του έστησαν παγίδα, προσπαθώντας να τον προσεγγίσουν μέσω μιας αμερικανικής εταιρείας. Τελικά πρόσφατα τον έπεισαν να έρθει στην Αθήνα για να βρει και να ελέγξει για λογαριασμό τρίτου προσώπου μια κεραία μέγιστης εμβέλειας.
«Δεν θα αγόραζα εγώ την κεραία. Θα πληρωνόμουν μόνο για αυτό το ταξίδι μου», υποστήριξε ο Κινέζος.
Ο 52χρονος ζήτησε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ διότι «αν και αθώος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 80 ετών, ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ενώ ο υπέργηρος πατέρας του τον έχει μεγάλη ανάγκη».
Ο συνήγορος του, Ομηρος Ζέλιος, υποστήριξε στην αγόρευση του ότι στο αμερικανικό αίτημα δεν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της κατασκοπείας, δεν υπήρξε καμία τετελεσμένη συναλλαγή, ενώ για ένα πιθανό αδίκημα, αυτό της παράβασης του νόμου περί όπλων, αυτό τελέστηκε στην Ελλάδα και θα έπρεπε να του είχε ασκηθεί εδώ ποινική δίωξη.
Η σύλληψη
Ο Wu Tian Min συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο ύστερα από νότα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, ο 52χρονος, ενεργώντας ως εκπρόσωπος αμερικάνικης ναυτιλιακής εταιρείας, προσπάθησε να βρει και να αγοράσει μία κεραία μέγιστης εμβέλειας, η οποία φέρεται να είχε τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα και να τα αποκωδικοποιεί.
Έπειτα από σήμα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, έλληνες αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν τις κινήσεις του στην Αθήνα και τον συνέλαβαν την ώρα που έβγαινε από πολυτελές ξενοδοχείο, μετά τη συνάντηση που φέρεται να είχε με τους ανθρώπους από τους οποίους θα αγόραζε την κεραία.
Η εισαγγελέας κυρία Ευγενία Κυβέλου επιφυλάχθηκε να προτείνει για την ικανοποίηση ή την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης προκειμένου να μελετήσει τους νομικούς ισχυρισμούς του εκζητουμένου.
Η αγόρευσή της αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Μαίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.