Για να σώσει την… τιμή του δίνει €425,7 εκατ. ο σερ Φίλιπ Γκριν

Αρκούν 363 εκατ. στερλίνες για να σώσει ένας σερ την υπόληψη και τον τίτλο του;

Αρκούν 363 εκατ. στερλίνες για να σώσει ένας σερ την υπόληψη και τον τίτλο του; Για την υπόληψη δεν αρκούν. Για τον τίτλο… ίσως, απαντά ο Ιαν Ράιτ, πρόεδρος της αρμόδιας για τις βρετανικές επιχειρήσεις Επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων. Τι νόημα θα είχε άλλωστε για τον ίδιο τον σερ Φίλιπ Γκριν ο τίτλος ευγενείας αν το όνομά του συνδέεται εις τον αιώνα τον άπαντα με τη λεηλασία του ασφαλιστικού ταμείου της χρεοκοπημένης αλυσίδας καταστημάτων ρούχων και αξεσουάρ BHS;
Ο σερ Φίλιπ, επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου Arcadia, συμφώνησε την περασμένη Τρίτη με τις αρμόδιες αρχές να προσφέρει το ποσό των 363 εκατ. στερλινών (425,7 εκατ. ευρώ) για να βοηθήσει ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα των 571 εκατ. στερλινών (737 εκατ. ευρώ) που έχει δημιουργηθεί στο συνταξιοδοτικό σχήμα των εργαζομένων στην πρώην θυγατρική της Arcadia, BHS.
Την άνοιξη του 2016 είχε προσφερθεί να πληρώσει μόνο 80 εκατ. στερλίνες. Τώρα πολλαπλασίασε την προσφορά. Βάσει της συμφωνίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Συντάξεων οι πρώην εργαζόμενοι στα καταστήματα BHS θα λάβουν την ίδια αρχική σύνταξη που ανέμεναν προτού καταρρεύσει η εταιρεία. Αλλά η προστασία τους έναντι του πληθωρισμού κρίνεται από τους ειδικούς ανεπαρκής.

Λερωμένη υπόληψη
Ο βουλευτής Ιαν Ράιτ και ο συνάδελφός του Φρανκ Φιλντ, πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Συντάξεων της βρετανικής Κάτω Βουλής, υπέβαλαν εξαντλητικές ερωτήσεις στον σερ Φίλιπ προκειμένου να μάθουν πώς έγινε η πώληση της BHS αντί του συμβολικού ποσού της μιας στερλίνας στο επενδυτικό fund Retail Aquisitions το 2015, που θεωρείται ότι λεηλάτησε τα περιουσιακά στοιχεία της αλυσίδας καταστημάτων λιανικών πωλήσεων για να την οδηγήσει έναν χρόνο αργότερα στη στάση πληρωμών και στην αναγκαστική διαχείριση. Σημειωτέον ότι στην αλυσίδα των 164 καταστημάτων BHS απασχολούνταν πάνω από 11.000 εργαζόμενοι.
Ο Ράιτ καλωσόρισε τη συμφωνία για τις συντάξεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι «αυτή δεν ξεπλένει τη λερωμένη υπόληψη του σερ Φίλιπ». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος παραδέχθηκε ότι ο βρετανός επιχειρηματίας στέλνει με την πράξη του ένα ηχηρό μήνυμα. «Εχει ηθική υποχρέωση να διορθώσει κάποια από τα σφάλματα που έκανε όταν είχε την ευθύνη της επιχείρησης. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πουλήσει μια εταιρεία, ακόμα και για ένα συμβολικό ποσό αν είναι να ξεφορτωθεί το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού της ταμείου, αλλά υπάρχουν θεσμοί που θα τον αναγκάσουν να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για χάρη των συμφερόντων των συνταξιούχων» εξήγησε ο Ράιτ, διότι «ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Το ερώτημα διατήρησης του τίτλου ευγενείας από τον σερ Φίλιπ Γκριν παραμένει πάντως αναπάντητο. Κάποιοι το συνδέουν με το μέγεθος της αποκατάστασης των συμφερόντων των περίπου 20.000 δικαιούχων στο συνταξιοδοτικό σχήμα της BHS, κάποιοι δίνουν προτεραιότητα στο ηθικό ζήτημα. Με τη συμφωνία μεταξύ του επιχειρηματία και της ρυθμιστικής αρχής η βλάβη στο Ταμείο της BHS αποκαθίσταται σε ποσοστό 88%. Αλλά ο πρώην διοικητικός διευθυντής των BHS Λιν Μακμίλαν ζητεί την πλήρη αποκατάσταση της χαμένης αξίας του Ταμείου και καλεί τον σερ Φίλιπ «να πουλήσει τις θαλαμηγούς του για να πληρώσει τις συντάξεις». Την ίδια ώρα δημόσιο αίτημα που προωθείται μέσω Διαδικτύου για την αφαίρεση του τίτλου του ιππότη από τον Φίλιπ Γκριν έχει συγκεντρώσει σχεδόν 150.000 υπογραφές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.