ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 0,4% στην ελληνική οικονομία στο α’ τρίμηνο 2016

Συρρίκνωση εμφάνισε η ελληνική οικονομία στο α' τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση.

Συρρίκνωση εμφάνισε η ελληνική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία αυτά είναι λίγο καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ύφεση θα κυμαινόταν στο 0,7% σε τριμηνιαία βάση και στο 1,4% σε ετήσια βάση.

Στο 0,5% και όχι στο 0,6% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο

Η δεύτερη επίσημη εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2016, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ήταν μετριοπαθέστερη από την πρώτη. Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των 19 κρατών που μοιράζονται το ευρώ συγκριτικά με το τελευταίο τριμηνο του 2015 αναθεωρήθηκε από το 0,6% στο 0,5%.

Τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, εμφανίζουν αναθεωρημένη και την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, από το 1,6% στο 1,5%. Παρά ταύτα, η Eurostat σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο ήταν σε τριμηνιαία βάση 0,7%, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι ήταν μόνο 0,3%. Σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυξμό 1,3%. Επίσης στη Γερμανία κατεγράφη πτώση του εμπορικού πλεονάσματος χάρη στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης αλλά και εξαιτίας της κάμψης των εξαγωγών.

Το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, ενώ το ιταλικό και το ισπανικό ενισχύθηκαν κατά 0,5% και 0,8% αντιστοίχως.

Μόνο στην Λετονία και στην Ελλάδα κατεγράφη πτώση της αναπτυξιακής διαδικασίας (στην Ελλάδα, ως γνωστόν, το πτώτο τρίμηνο του έτους κατεγράφη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, ενώ το ΑΕΠ της Λετονίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο που πέρασε).

Από τις εκτός Ευρωζώνης χώρες της ΕΕ συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο κατεγράφη στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.

Ημίμετρα

Η ζώνη του ευρώ πασχίζει εδώ και χρόνια να επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξής της. Ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι επανειλημμένως έχει προειδοποιήσει για τα ρίσκα των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και δεν παραλείπει να ζητεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «πιο αποφασιστικά αναπτυξιακά μέτρα».

Ο Ντράγκι έχει υιοθετήσει μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα νομισματική πολιτική μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων (για τις καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ), ενώ έχει εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.