Το ψυγείο μου επανήλθε στην ημέρα μηδέν που το αγόρασα». Ρώτησα αν είχε μακαρόνια, πήρα και μερικά πραγματάκια στον δρόμο και να τι της έφτιαξα. Το υποβάλλω στην κρίση σας.
Σπαγκέτι στο κόκκινο κρασί, με μαϊντανό και καρύδια
Υλικά για 4 άτομα
- 1.200 ml νερό
- 800 ml κόκκινο ξηρό κρασί (1 φιάλη και κάτι)
- αλάτι
- 300 γρ. σπαγκέτι
- 4 κ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 4 μικρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 125 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα στο τηγάνι και χονδροκοπανισμένα
- 40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη (+ λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα)
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα αναμειγνύετε το νερό με ολόκληρη τη φιάλη κρασί, προσθέτετε μια γερή πρέζα αλάτι και τα βάζετε να βράσουν. Ρίχνετε τα σπαγκέτι και τα βράζετε, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, ώστε να γίνουν al dente. Τα σουρώνετε και κρατάτε 1/4 του φλιτζανιού από το υγρό του βρασίματος. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και την πιπερίτσα για 1 λεπτό, σε μέτρια θερμοκρασία.Εν συνεχεία, προσθέτετε τα υπόλοιπα 50 ml κρασί και το υγρό του βρασίματος που κρατήσατε και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση, ρίχνετε τα ζυμαρικά και ανακατεύετε για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τον ζωμό. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και προσθέτετε τα καρύδια και την παρμεζάνα. Τα περιχύνετε με τις άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Τρίβετε αρκετό πιπέρι πάνω από τα σπαγκέτι και τα σερβίρετε, προτείνοντας επιπλέον τριμμένο τυρί.
Tips
- Το ιδανικό θα ήταν να σερβίρετε αυτό το φαγητό με το ίδιο κόκκινο κρασί που το μαγειρέψατε.
- Eίναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα κρασί καλής ποιότητας: ελαφρύ, φρουτώδες και σχετικά νεαρό.
- Εάν θελήσετε να συνοδέψετε το φαγητό αυτό, προτιμήστε ένα σαλάμι αέρος ή κάποιο ζαμπόν ωρίμανσης (ελληνικό, ιταλικό ή και ισπανικό).
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 29 Φεβρουαρίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
