Η συνταγή που ακολουθεί είναι δική μου και παραπέμπει σε ασπρογιάχνι. Μου προέκυψε ενώ προσπαθούσα να ανακαλέσω στη μνήμη μου τη γεύση ενός φαγητού που δοκίμασα, προ ετών, σε μια ταβέρνα, κοντά στο φαράγγι του Χαυγά, στο χωριό Καλαμαύκα, έναν παραμυθένιο τόπο στην Ανατολική Κρήτη, τριγυρισμένο από πεύκα, πλατάνια, πηγές και μικρούς καταρράκτες.
Κουνέλι ασπρογιάχνι
Υλικά για 4-5 άτομα
- 1 κουνέλι, κομμένο σε μερίδες
- ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 μικρά φύλλα δάφνης
- 1 φλ. (250 ml) λευκό ξηρό κρασί
- ½ φλ. (125 ml) καλής ποιότητας ξίδι από κρασί
- κόκκους μαύρου ή άσπρου πιπεριού
- ζωμό κρέατος ή λαχανικών (προαιρετικά)
- αλάτι
Εκτέλεση
Αλευρώνετε ελαφρά τα κομμάτια του κουνελιού και τα τινάζετε καλά να φύγει το περιττό αλεύρι. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε, λίγο λίγο, το κουνέλι, φροντίζοντας να γυρίζετε αμέσως τα κομμάτια από την άλλη πλευρά, προτού πάρουν πολύ χρώμα. Τα βγάζετε και τα διατηρείτε ζεστά, ώσπου να τα ροδίσετε όλα. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μια μαντεμένια κατσαρόλα, κατά προτίμηση με καπάκι που να κλείνει ερμητικά, και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης. Οταν αρχίσουν να παίρνουν ημιδιάφανη όψη, προσθέτετε το κουνέλι και μόλις ζεσταθούν όλα τα υλικά μαζί, τα σβήνετε με το κρασί. Το αφήνετε να εξατμιστεί, σε δυνατή φωτιά, και στη συνέχεια ρίχνετε το ξίδι και το πιπέρι και κλείνετε την κατσαρόλα. Συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, φροντίζοντας να περιχύνετε το κουνέλι, όποτε χρειαστεί, με ζεστό νερό ή ζωμό (κρέατος ή λαχανικών). Λίγο προτού το κατεβάσετε από τη φωτιά, δοκιμάζετε και προσθέτετε όσο αλάτι νομίζετε πως χρειάζεται το φαγητό σας.
Tips
Τα μυρωδικά που ταιριάζουν καλύτερα με το κουνέλι είναι το θυμάρι και το θρούμπι, αλλά και το δενδρολίβανο ή η μαντζουράνα. Αυτό το φαγητό είναι ακόμη καλύτερο την επόμενη ημέρα. Αν περισσέψει, φυλάξτε το.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
