ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

«Ζεστοί» για τη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank εμφανίζονται οι ξένοι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας

ΤΟ ΒΗΜΑ
Συμμετοχή…
  • «Ζεστοί» για τη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank εμφανίζονται οι ξένοι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα σε εκδήλωση για τη βράβευση 218 εργαζομένων.
  • Πρόκειται για τους Wade Burton, αντιπρόεδρο της Hamblin Watsa Investment Counsel, θυγατρικής της Fairfax, Jon Haick, Senior Managing Partner της Brookfield Asset Management, Bradley Martin, Vice President Στρατηγικών Επενδύσεων της Fairfax Financial Holdings, και Stephen Johnson, principal της WLRoss.
  • Οπως είπε στην ομιλία του ο Bradley Martin, «θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η προοπτική ανατροπής της τρέχουσας αρνητικής συγκυρίας», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να κάνει το come back».
…και στήριξη
  • Στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτίμησε ότι «διαμορφώνονται πλέον προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα» και ευχαρίστησε τους μετόχους «που στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν την τράπεζα» μέσα σε συνθήκες, όπως είπε, «που θα μπορούσαν να τους έχουν απογοητεύσει και οδηγήσει σε διαφορετικές αποφάσεις».
Αναμονή
  • Ταυτόχρονα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα αναγνωσθούν από τον Πρωθυπουργό στις 5 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις αναθεωρημένες προβλέψεις του 2015.
  • Το σχέδιο προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος όμως ακόμη περιμένει στο… ακουστικό του τις εκτιμήσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα ελλείμματα των Ταμείων και το «ψαλίδι» στις συντάξεις.
Η διαθεσιμότητα…
  • Από τις 14 Σεπτεμβρίου επανήλθαν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι της Σιδενόρ στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου (Sovel), οι οποίοι είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας για περίπου τρεις εβδομάδες.
  • Η απόφαση είχε ληφθεί τον Αύγουστο από τη διοίκηση του ομίλου Βιοχάλκο καθώς η επιβολή των capital controls είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία προμήθειας των μονάδων με πρώτη ύλη (scrap). Για αυτό άλλωστε η διαθεσιμότητα αφορούσε τους εργαζομένους στην παραγωγική διαδικασία και όχι σε άλλους τομείς, όπως π.χ. ο εμπορικός.
…και η διακοψιμότητα
  • Βεβαίως τα προβλήματα για τις τρεις χαλυβουργίες της χώρας (Σιδενόρ, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος) παραμένουν αφού τα δημόσια έργα έχουν σταματήσει, η οικοδομή έχει καταρρεύσει και οι εξαγωγές είναι ασύμφορες καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος καθιστά τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά.
  • Πάντως στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ακόμη ψάχνουν τα ισοδύναμα ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο της διακοψιμότητας για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version