Περισσότεροι από 50.000 ασθενείς στην Ελλάδα πάσχουν από παθήσεις της ωχράς κηλίδας. Οι κυριότερες είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ),το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας (ΔΟΩ),η Απόφραξη Φλέβας Αμφιβληστροειδούς (ΑΦΑ) και το Οίδημα Ωχράς Κηλίδας σε Έδαφος Παθολογικής Μυωπίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ορισμένοι διαβητικοί ασθενείς θα εμφανίσουν Διαβητικό Οίδημα στην Ωχρά κηλίδα, διαταραχή του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού που μπορεί να επηρεάσει την όραση και να αποτελέσει αιτία τύφλωσης. Συνιστάται δε, σε όλους τους διαβητικούς ασθενείς σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.
Η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων, ειδικά σε διαβητικούς ασθενείς, δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς βυθού να παρέμβουν έγκαιρα και έτσι η πρόγνωση της εκάστοτε πάθησης να είναι καλύτερη και σε πολλές περιπτώσεις να προληφθεί ακόμα και η τύφλωση, με τη βοήθεια θεραπειών οι οποίες μακροχρόνια έχουν αποδείξει ότι η εξατομικευμένη χρήση τους προσφέρει το βέλτιστο συνδυασμό αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.
