Περέιρα κερνάει, Περέιρα πίνει…

Τα τεκταινόμενα αυτόν τον καιρό στη Σκάλα του Μιλάνου θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν υλικό μιας σύγχρονης όπερας.

Περέιρα κερνάει, Περέιρα πίνει…
Τα τεκταινόμενα αυτόν τον καιρό στη Σκάλα του Μιλάνου θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν υλικό μιας σύγχρονης όπερας. Οι βασικοί άξονες είναι σύμφυτοι με την ιστορία του ιστορικού λυρικού θεάτρου και όσοι δεν είναι φαίνεται σαν να σχεδιάστηκαν ειδικά για να εγγυηθούν την επιτυχία του λιμπρέτου: άρωμα (οικονομικού) σκανδάλου, πολιτικές αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες, συνδικαλιστικές κορόνες και άλλα παρεμφερή, είναι μερικά μόνο από όσα φιγουράρουν το τελευταίο διάστημα στον διεθνή Τύπο. Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το «φιτίλι» άναψε μια αυστριακή εφημερίδα η οποία, λίγο πριν από το Πάσχα, κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ο Περέιρα αγοράζει… Περέιρα!». Ο λόγος για τον αυστριακό νυν διευθυντή του διάσημου Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ ο οποίος από την 1η Οκτωβρίου αναλαμβάνει επισήμως τα ηνία της Σκάλας έχοντας επιλεγεί για τη θέση αυτή από τα τέλη του 2012. Λίγο προτού εγκαταλείψει την πόλη του Μότσαρτ για την ιταλική «Μέκκα» της όπερας, ο 67χρονος αυστριακός φέρεται να προέβη στην πώληση επτά λυρικών παραγωγών από την παλιά του δουλειά στην καινούργια. Εν προκειμένω, τόσο ο πωλητής όσο και ο αγοραστής ταυτίζονται στο πρόσωπό του!
Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε πολιτικό πυρετό στην Ιταλία: ο αρμόδιος επί των Πολιτιστικών υπουργός της γείτονος ζήτησε την όσο το δυνατόν γρηγορότερα πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος από τον δήμαρχο του Μιλάνου –και ex officio πρόεδρο του ΔΣ της Σκάλας –ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δήλωσε στις εφημερίδες ότι πληροφορήθηκε τα περί πώλησης από τα… μέσα μαζικής ενημέρωσης! Στην ιστορία ενεπλάκησαν και οι –πανίσχυρες για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα –συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στο θέατρο ζητώντας επίσης ξεκάθαρες εξηγήσεις και δηλώνοντας έτοιμες να προστατεύσουν τη Σκάλα και το κύρος της.
Λάδι στη φωτιά έριξαν τα νέα δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η πώληση των επτά παραγωγών στη Σκάλα αντί 1,2 εκατ. ευρώ (περί τις 166.000 ευρώ εκάστη) έγινε προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ επί των ημερών του Περέιρα. Τον ισχυρισμό αυτόν ουσιαστικά επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του ΔΣ της αυστριακής διοργάνωσης Χέλγκα Ραμπλ-Στάντλερ δηλώνοντας χαρακτηριστικά στην κρατική τηλεόραση: «Ο κ. Περέιρα απέφυγε τη συντριβή από το εξαιρετικά ακριβό πρόγραμμά του πωλώντας αυτές τις παραγωγές στο Μιλάνο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι επιλύει το πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε».
Λύση για τη «μαύρη τρύπα»


Ενα από τα γνωστότερα ονόματα στον χώρο της διοίκησης του λυρικού θεάτρου, ο Αλεξάντερ Περέιρα, απέκτησε ιδιαίτερη φήμη στη διάρκεια της θητείας του στην Οπερα της Ζυρίχης. Αργότερα, στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, κατόρθωσε να αυξήσει τις ιδιωτικές χορηγίες εντυπωσιακά, όμως δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και με την κρατική επιχορήγηση –η οποία κυμαίνεται γύρω στα 13,5 εκατ. ευρώ και παραμένει στα ίδια επίπεδα από το 1999 -, με αποτέλεσμα τη δημιουργία «μαύρης τρύπας» για πρώτη φορά στο διάστημα δεκαετιών. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, του κόστισε και τη μη ανανέωση της θητείας του στην Αυστρία, με αποτέλεσμα να βρεθεί διαθέσιμος την περίοδο που η Σκάλα αναζητούσε διάδοχο του Γάλλου Στεφάν Λισνέρ.
Ο ιταλικός Τύπος, πάντως, σήκωσε το «γάντι» διατυπώνοντας μια σειρά ουσιαστικών ερωτημάτων: Ποιος υπέγραψε για την αγορά πό πλευράς της Σκάλας αφού το μεν ΔΣ –διά στόματος του δημάρχου του Μιλάνου και προέδρου του –φέρεται να μην έχει ιδέα, ενώ ο Περέιρα δεν έχει ακόμη αντίστοιχες αρμοδιότητες αφού αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου; Κατά πόσο είναι συμφέρουσα οικονομικά η αγορά για το θέατρο που αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας για τους Ιταλούς; Μιλώντας από ηθικής πλευράς, ο νέος διευθυντής έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει τη Σκάλα με επτά εισαγόμενες παραγωγές και δη εν όψει της EXPO του Μιλάνου το 2015 που αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για την πόλη;
Ο ίδιος ο Περέιρα, πάντως, δήλωσε «καθαρός» και υπερασπίστηκε τον εαυτό του όταν κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις στη συνεδρίαση του ΔΣ της Σκάλας στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Υποστήριξε ότι η πώληση δεν αφορά επτά παραγωγές αλλά τέσσερις (για τις υπόλοιπες τρεις είπε ότι εκφράστηκε απλώς πρόθεση) και ότι η αγορά αποτελεί συμφέρουσα οικονομικά πράξη για τη Σκάλα. Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα προσθέτοντας πως μένουν πολλά ακόμη προς εξακρίβωση. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται δύο ακόμη έκτακτες συνεδριάσεις όπου αφενός θα οριστικοποιηθεί η αναφορά στον υπουργό, αφετέρου θα αποφασιστεί αυτή καθαυτή η μοίρα του Περέιρα στο Μιλάνο αφού η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί καθαρά την απόλυσή του. Στην περίπτωση που μια τέτοια προοπτική ευοδωθεί, ο 67χρονος Αυστριακός θα έχει εκπαραθυρωθεί όχι προτού «ζεστάνει» την καρέκλα του κατά τη συνήθη έκφραση αλλά προτού καν καθήσει επισήμως σε αυτήν…

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version