Στη ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ ανέθεσε τελικώς μετά από ολιγοήμερες συζητήσεις την παραγωγή των προϊόντων της Κρι Κρι ΑΕ ο κ. Παναγιώτης Τσιναβός. Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει αύριο 17 Ιανουαρίου. Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων «έτρεχε» με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης χρόνο με τον χρόνο και ήταν μία από τις ελάχιστες μεσαίου μεγέθους γαλακτοβιομηχανίες της ελληνικής αγοράς.
Την παραμονή των Χριστουγέννων από πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς η γραμμή παραγωγής γιαουρτιού –και η αποθήκη προϊόντων και πρώτων υλών -, που είναι και το πιο δυναμικό προϊόν της την τελευταία περίοδο και στις πωλήσεις του βασίστηκε ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή ο κ. Τσιναβός επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «γειτονικής» ΜΕΒΓΑΛ κ. Πέτρο Παπαδάκη και του ζήτησε αν ήταν δυνατόν να αναλάβει η ΜΕΒΓΑΛ την παραγωγή των προϊόντων της Κρι Κρι έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά και ο κ. Παπαδάκης του απάντησε «σε εμένα μπορείς να βασίζεσαι».
Μάλιστα αυτή η πρωτοφανής «κίνηση επιχειρηματικής αλληλεγγύης», σε μία περίοδο συρρίκνωσης της αγοράς, προκάλεσε εντύπωση στους επιχειρηματικούς κύκλους του κλάδου των τροφίμων και αρκετές συζητήσεις. Σύμφωνα με πηγές της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας η γραμμή παραγωγής του γιαουρτιού υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το αργότερο ως το φθινόπωρο του 2014, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η καλοκαιρινή περίοδος.
Η Κρι Κρι είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής με 300 άτομα προσωπικό, το ύψος της ζημιάς ανέρχεται στα 18,75 εκατ. ευρώ και όπως έχει αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «δεν θα προκύψει επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της χρήσης, καθ’ ότι οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και το περιεχόμενό τους ήταν επαρκώς ασφαλισμένα».
Το 80% της ζημιάς ήταν ασφαλισμένο στην Generali, ενώ για την αποκατάσταση της παραγωγικής λειτουργίας της μονάδας γαλακτοκομικών έχει καταρτιστεί ήδη επιχειρησιακό σχέδιο άμεσης ανοικοδόμησης νέου εργοστασίου στον ίδιο χώρο. Με το νέο εργοστάσιο, η πλήρης αποκατάσταση της παραγωγικής λειτουργίας γαλακτοκομικών αναμένεται εντός του 2014.
Για τη χρηματοδότηση της νέας επένδυσης θα χρησιμοποιηθούν κατ’ αρχήν τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες για την είσπραξη μέρους της αποζημίωσης ως προκαταβολής, και με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την εξασφάλιση νέων γραμμών χρηματοδότησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Κρι Κρι έγινε γνωστή για τα παγωτά της, στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων αξιοποίησε την εντυπωσιακή στροφή ολοένα και περισσότερων ευρωπαίων καταναλωτών στο στραγγιστό γιαούρτι που αποτελεί τη νέα διατροφική συνήθεια, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και πλέον οι πωλήσεις γιαουρτιού αντιπροσωπεύουν το 60% των πωλήσεων της Κρι Κρι το 2012 (35,8 εκατ. ευρώ επί συνόλου 59,3 εκατ. ευρώ). Και μάλιστα από το καλοκαίρι του 2013 «έτρεχε» επενδυτικό πρόγραμμα 7 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενίσχυε τον τομέα παραγωγής γιαουρτιού. Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 10 χώρες του εξωτερικού. Το σύνολο των εξαγωγών της υπερβαίνει το 16% των πωλήσεών της.
Το μερίδιο αγοράς της Κρι Κρι πριν από την καταστροφική πυρκαγιά ανέρχεται στο 13,4% στο γιαούρτι και στο 11,5% στο παγωτό.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 16 Ιανουαρίου 2014
HeliosPlus
