ΒΗΜΑτοδότης: Το πράσινο μίλι της κυρίας Γιαταγάνα

Αμετακίνητη στη θέση της για την επαναφορά της θανατικής ποινής σε περιπτώσεις εσχάτης

Αμετακίνητη στη θέση της για την επαναφορά της θανατικής ποινής σε περιπτώσεις εσχάτης προδοσίας παραμένει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην εισαγγελέας κυρία Χρυσούλα Γιαταγάνα: «Θέλω να τους δω όλους αυτούς που υπέπεσαν στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας να έχουν την ψυχολογία αυτών που περπάτησαν στο πράσινο μίλι», στην ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Τομ Χάνκς, είπε η πρώην εισαγγελέας με την παρακάτω όμως επεξήγηση. Πρώτον νόμος δεν προβλέπει αναδρομική ποινή και, δεύτερον, η θανατική ποινή να επιβάλλεται εφ εξής μόνον σε περιπτώσεις εσχάτης προδοσίας. Χθες πάντως στη Βουλή η κυρία Γιαταγάνα προσπαθούσε να πείσει πολλούς βουλευτές για την πρότασή της, που κυρίως, όπως έλεγε, είναι, ψυχολογική.

***
Σήμερα στις 11 το πρωί συνέρχεται η Προκαταρκτική Επιτροπή για τη σύνθεση της οποίας, έμαθα ενδιαφέρονται πράγματα. Ο προαλειφόμενος για Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, για παράδειγμα, δεν φάνηκε να έχει πρόβλημα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά με την βουλευτή της ΝΔ κυρία Κατερίνα Παπακώστα, την οποία προόριζαν (ως νομικό και ως «αντίπαλο της… Ζωής) στην Επιτροπή: «Ή εγώ ή αυτή» φέρεται ότι ανέκραξε ο πρώην εισαγγελέας, βάζοντας σαφέστατα βέτο στη συμμετοχή της κυρίας Παπακώστα. Και να΄ ταν μονάχα αυτό; Βουλευτές μου μετέφεραν και κάτι ακόμα που ακούστηκε από τον κ. Μαρκογιαννάκη: «Δεν θα κάνουμε την Επιτροπή… πασαρέλα».
***
Υπήρχαν όμως και άλλοι βουλευτές που αρνήθηκαν να είναι μέλη της Επιτροπής, Όπως ο κ. Τάσος Νεράτζης που του πρότειναν και είπε όχι. Ή όπως ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος επίσης αρνήθηκε. Να σας πληροφορήσω ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν θα αμείβονται. Και τούτο έγινε με πρόταση των ίδιων των βουλευτών. Και κάτι ακόμα. Τώρα που η αμοιβή των βουλευτών στις επιτροπές μειώθηκε, πολλοί βουλευτές ζήτησαν οι αμοιβές τους αυτές να πηγαίνουν είτε σε ιδρύματα είτε στην Εκκλησία. Στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου ζήτησε να πηγαίνουν οι αμοιβές του από τις επιτροπές ο κ. Γ. Καλαντζής, βουλευτής Καβάλας και πρώην υπουργός, ο οποίος μετέχει και στην Προκαταρκτική Επιτροπή (χωρίς όμως αμοιβή).

***
Έξαλλος μαθαίνω ότι έγινε (δεν θέλει άλλωστε και πολύ να γίνει έξαλλος, κυρίως όταν δεν πίνει καφέ το πρωί) ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης από την οξύτατη αντιπαράθεση που ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις του τελευταίου περί νομιμότητας και τρομοκρατίας. Ο θερμόαιμος χρυσαυγίτης πετάχτηκε σαν ελατήριο από το έδρανό του και κουνώντας τα χέρια του κραύγασε: «Να πάτε αλλού να λύσετε τις διαφορές σας. Εδώ ήρθαμε να συζητήσουμε για την Αστυνομία». Σηκώθηκε από το έδρανό του, έκανε μεταβολή και αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενος.
***
Σας έχω νέα από τις πρώτες ημέρες εγκατάστασης επιτρόπων στις τράπεζες. Να υπενθυμίσω πρώτα ότι οι ελεγκτικές εταιρείες που επελέγησαν είναι η Grant Thornton (για τη Eurobank) η ΚPMG (για Πειραιώς) και η Mazars (για Alpha). Και οι τρεις διατηρούν παρουσία και στην Ελλάδα. Η γαλλική Mazars είναι η πιο καινούργια και σχετικά άγνωστη στη χώρα. Τώρα, το κάθε κλιμάκιο αποτελείται από 20- 30 ελεγκτές στους οποίους άρχισαν ήδη να δίνονται γραφεία εντός των κτιρίων διοίκησης του κάθε τραπεζικού ομίλου. Ανάμεσα σ΄ αυτούς υπάρχουν και Έλληνες ελεγκτές που εγκαθίστανται στις τράπεζες.
***
Οι επίτροποι θα αναφέρονται απευθείας στην τρόικα μέσω τριμηνιαίων, αλλά και ad hoc εκθέσεων, θα έχουν εποπτικό ρόλο στην έγκριση δανείων και θα συνεκτιμούν τις επισφάλειες που προκύπτουν. Θα έχουν επίσης, ανάμεσα στα άλλα, πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και δεδομένα. Εκείνο που δεν έμαθα ακόμα είναι πόσο θα είναι ο μισθός τους. Κάποιες πληροφορίες που έλεγαν ότι θα αμείβονται προς 800.000 ευρώ ετησίως, δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.
***
Ολοένα και πυκνότερη είναι η δράση και δραστηριότητα των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων στην Αθήνα, οι επικεφαλής των οποίων προσπαθούν να βγάλουν μία άκρη με το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, το ίδρυμα Friedriche Ebert, συνδεδεμένο με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, διοργάνωσε συζήτηση στο Ινστιτούτο Γκαίτε, με θέμα Μεταρρύθμιση του Εκλογικού Συστήματος – ένα θέμα που φαίνεται ότι για τους Γερμανούς αποτελεί μείζονα προτεραιότητα ως προς το ελληνικό «πρόβλημα».
***
Στη συζήτηση συμμετείχαν η καθηγήτρια του Fernunivesität Hagen, κυρία Ντοροτέε ντε Νέβε, και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κκ. Ηλ. Νικολακόπουλος και Φίλ. Σπυρόπουλος και του Αριστοτελείου, κ. Κ. Χρυσόγονος. Το ενδιαφέρον από τη συζήτηση ήταν ότι επικεντρώθηκε στο προσχέδιο εκλογικού νόμου (βασισμένου στο γερμανικό σύστημα), που είχε ετοιμάσει ο κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος και ήταν παρών στην εκδήλωση, όπως και ο κ. Κ. Τσουκαλάς, η κυρία Ελένη Φιλίνη, αλλά και οι κκ. Θ. Οικονόμου (πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ) και Π. Κουρουμπλής (πρώην ΠαΣοΚ και νυν ΣΥΡΙΖΑ).

***

‘Ήρθε η ώρα του κ. Β. Μιχαλολιάκου στον Πειραιά. O Δήμαρχος ζητεί να δημιουργηθεί στην περιοχή της Δραπετσώνας πίστα για τη «Φόρμουλα 1». Όχι μόνον ζητεί, αλλά, όπως είπε σε συνέντευξη τύπου θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Συγκάλεσε μάλιστα και σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λ. Τζανής αρχιτέκτονες project manager Dielpis της Φόρμουλα, ένα μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου του Μηχανοκίνητου αθλητισμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου FIA, εκπρόσωπος των Λιμένων, αλλά και πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Σήφης Βαλυράκης (η ζωγράφος σύζυγός του κυρία Μίνα Βαλυράκη έχει βραβευτεί για τα έργα της σχετικά με την Φόρμουλα 1): «Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια για να έρθει η Φόρμουλα 1 στην χώρα μας, στον Πειραιά και τη Δραπετσώνα», είπε ο κ. Μιχαλολιάκος και ζήτησε από την κυβέρνηση να εντάξει την πρόταση στις στρατηγικές επενδύσεις (fast track).

Σας υπενθυμίζω ότι το θέμα αυτό έχει ξαναπαίξει και η χώρα μας έχει λοιδωρηθεί από τον Διεθνή Τύπο

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.