Απλώσαμε τραχανά με τον Ντομινίκ Στρος Καν

Ευγνωμοσύνη νιώθω για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Που ψιθύρισε τα δυο σωστά φωνήεντα στο αυτί της γερμανίδας νοικοκυράς. 'Η γκουβερνάντας, όπως προτιμάτε. «Ελα, μπράβο Frau Merkel. Ξέρει τι λέει ο Ομπάμα. Ξέρει πως για να μην πληρωθούν τα αρχικά 13 δισ. δολάρια προς σωτηρίαν της Lehman Brothers, η πτώχευση της τράπεζας Επενδύσεων συνεπέφερε στην αμερικανική οικονομία μια καταστροφή 3 τρισ. δολαρίων, που τελικώς θα γίνουν 5 τρισ. μέχρι να συνέλθει η μεγάλη η ώρα. Σβήνουμε τη φωτιά όσο ακόμη παραμένει μικρή, δεν την προσανάβουμε κουνώντας το δάχτυλο απειλητικά».

Ευγνωμοσύνη νιώθω για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Που ψιθύρισε τα δυο σωστά φωνήεντα στο αυτί της γερμανίδας νοικοκυράς. ‘Η γκουβερνάντας, όπως προτιμάτε. «Ελα, μπράβο Frau Merkel. Ξέρει τι λέει ο Ομπάμα. Ξέρει πως για να μην πληρωθούν τα αρχικά 13 δισ. δολάρια προς σωτηρίαν της Lehman Brothers, η πτώχευση της τράπεζας Επενδύσεων συνεπέφερε στην αμερικανική οικονομία μια καταστροφή 3 τρισ. δολαρίων, που τελικώς θα γίνουν 5 τρισ. μέχρι να συνέλθει η μεγάλη η ώρα. Σβήνουμε τη φωτιά όσο ακόμη παραμένει μικρή, δεν την προσανάβουμε κουνώντας το δάχτυλο απειλητικά». Τα Αμερικανάκια μαθαίνουν από τα παθήματα. Εμ, αλλιώς πώς θα πρόκοβαν; Ελπίζω κάτι να διδαχθούν από τον βάρβαρο προπηλακισμό κατά του Ντομινίκ Στρος Καν.

Α! Μέλι γεύθηκα με τα προχθεσινά νέα. Ο άνδρας μου καμαρώνει για μιαν αρχή του: ποτέ δεν λέει «είδες που στα ‘λεγα;» Εχει το μεγαλείο να συμπονά τον ηττημένο. Εγώ, όχι. Δηλαδή, όχι πάντα. Λοιπόν, σας τα ‘λεγα: συναινούντες ενήλικοι. Μερικοί είχατε αντιρρήσεις. Την καημένη, την πτωχή πλην τίμια έγχρωμη καμαριέρα. Ενα άπραγο κορίτσι 32 ετών με γιο έφηβο, τι να ξέρει από τέτοια; Την επομένη τηλεφώνησε στο amore της φυλακισμένο για εμπορία ναρκωτικών, ότι τσάκωσε λαβράκι. Ναι, ξέρω η ζωή μπορεί να σε κάνει και εκβιαστή και παλιάνθρωπο. Τον ηθικό εκτελεστή κάποιου άλλου. Διαφωνώ πώς μπορεί ο κάθε μειονοτικός να έχει εκ προοιμίου όλο το δίκιο. Συμφωνώ πως μπορεί να έχει ελαφρυντικές δικαιολογίες.

Μαγκιά του DSK και των δικηγόρων του η άρνηση παραδοχής έστω και πταίσματος. Γιατί θα ομολογούσε κάτι που θα τον αποστερούσε της δυνατότητος να γυρέψει από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης αποζημίωση για τον κανιβαλισμό που υπέστη; Και πόσο άραγε αποτιμάται ο πολιτικός, επαγγελματικός, ηθικός θάνατος ενός προβεβλημένου ανθρώπου; Ενός οποιουδήποτε ανθρώπου. Εσείς πόσο θα κοστολογούσατε την απώλεια της Γαλλικής Προεδρίας; Για να βλέπω βαθιά το χέρι στην τσέπη, η λείανση των ηθών στοιχίζει ακριβά. Παρακαλώ, τα δίδακτρα. Κάτι θα μάθετε κι από αυτό.

Οχι, δεν μου αρέσει ο τέως πρόεδρος του ΔΝΤ. Διότι δεν είχε αίσθηση του συμβολικού του ρόλου. Της πολιτικής ευθύνης να γίνει ο πρώτος εβραίος ύπατος αρχηγός της πατρίδας του. Μέγα το ιστορικό βάρος. Στερείται του αντίστοιχου αναστήματος. Διέψευσε τις προσδοκίες των Γαλλοεβραίων, για ένα καπρίτσιο της στιγμής. Ο Λεόν Μπλουμ, τρις πρωθυπουργός της Γαλλίας, σοσιαλιστής, αγνωστικιστής αλλά Ιουδαίος μπόρεσε να ανθέξει την αντίστοιχη αποστολή. Κάτι που μοιάζει να φέρνει σε πέρας ο Μπαράκ Ομπάμα. Ξέρει τη σημασία του να εκλεγεί ο Πρώτος Μαύρος στον Λευκό Οίκο. Αντιλαμβάνεται πως μετά την προεδρία του οι έγχρωμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανεθάρρησαν, αναβαθμίστηκαν, κέρδισαν σε αξιοπρέπεια. Γνωρίζει την ευθύνη του απέναντι στην ιστορία.

Αμερική – Γαλλία = 1-1.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.