Προς αλλαγή φρουράς στο Αφγανιστάν

Επτά περιοχές της χώρας, απ' όπου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας από τις ΝΑΤΟϊκές στις αφγανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι.

Επτά περιοχές της χώρας, απ’ όπου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας από τις ΝΑΤΟϊκές στις αφγανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι.

Πρόκειται για τις σχετικά «ήσυχες» επαρχίες Καμπούλ, Πανσίρ και Μπαμιγιάν, τις πόλεις Χεράτ, Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Μεχτερλάμ, αλλά και την πόλη Λάσκαρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ στο νότο, που επί μακρόν αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν.

«Οι πολίτες του Αφγανιστάν δεν επιθυμούν πλέον ο έλεγχος της ασφάλειας να ασκείται από τις ξένες δυνάμεις» , δήλωσε ο Καρζάι στη διάρκεια ομιλίας του στην Καμπούλ.

Η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, οπότε θα αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ααφγανό πρόεδρο, από τον Ιούλιο και μετά η παρουσία των ξένων στρατιωτών θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οπως μεταδίδει το BBC, η αποστολή επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων και η ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων με χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες έχει βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας σε πολλές περιοχές.

Ωστόσο, η έναρξη της μεταβίβασης του ελέγχου της ασφάλειας κρίνεται παρακινδυνευμένη, αφού πολλοί θεωρούν ότι οι αφγανικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν νέες επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.