Σαν Σήμερα (4-10-1957)Εκτοξεύτηκε ο πρώτος δορυφόρος στο Διάστημα, «Σπούτνικ 1»

Ο «Σπούτνικ 1» ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που εκτοξεύθηκε στο Διάστημα.

Σοβιετικής κατασκευής, ο «Σπούτνικ 1» («συνοδός», στα ρωσικά), αποτελεί τον πρώτο μίας σειράς δορυφόρων με την επωνυμία «πρόγραμμα Σπούτνικ». Εκτοξεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1957 από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με έναν πύραυλο R-7.

Χαρακτηρίσθηκεσημαντική επιτυχία για τη Σοβιετική Ενωση, η οποία αιφνιδίασε τις ΗΠΑ, και αποτέλεσε το πρώτο βήμα στον σκληρό «πόλεμο των άστρων» που έφερε αντιμέτωπες τις δύο τότε υπερδυνάμεις στο Διάστημα.

Ο δορυφόρος ήταν ουσιαστικά ένα μεταλλικό σώμα σφαιρικού σχήματος, διαμέτρου 58 εκατοστών, κατασκευασμένο από αλουμίνιο βάρους περίπου 83 κιλών.

Εκτός από την σημασία του ως «επιστημονική πρωτιά» ο «Σπούτνικ 1» συνέβαλε στην ανίχνευση της πυκνότητας του ατμοσφαιρικού στρώματος, μέσω τις καταμέτρησης των αλλαγών στην τροχιά του δορυφόρου.

Ο «Σπούτνικ 1» συνέχισε την τροχιά του γύρω από τη Γη για 92 ημέρες, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 1958: κάηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα έχοντας ολοκληρώσει 1.400 τροχιές γύρω από τη Γη και έχοντας καλύψει συνολική απόσταση 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο επόμενος «Σπούτνικ 2» μετέφερε τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, που δεν ήταν άλλος από τη διάσημη σκυλίτσα «Λάικα».

Η επιτυχία του σοβιετικού εγχειρήματος είχε ως αποτέλεσμα την επίσπευση των αμερικανικών προσπαθειών (ήδη σε εξέλιξη), και την εκτόξευση από πλευράς ΗΠΑ του Explorer 1 τον Ιανουάριο του 1958.

Τι έγραψε «ΤΟ ΒΗΜΑ» για τον «Σπούτνικ 1»

11 Οκτωβρίου 1957

13 Οκτωβρίου 1957

22 Οκτωβρίου 1957

24 Οκτωβρίου 1957

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.