Σαν σήμερα (1922)Γεννήθηκε ο Πιερ Πάολο Παζολίνι

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητήςκαιηθοποιός γεννήθηκε στην Μπολόνια στις 5 Μαρτίου του 1922.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄40, με δικά του έξοδα, ο νεαρός τότε Παζολίνι εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Ποιήματα στην Καζάρσα», γραμμένα στη διάλεκτο του Φριούλι.

Τα έργα του Παζολίνι χαρακτηρίζονται και κατακλύζονται από μνήμες, πόνο, οίκτο και πένθος.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’40, έγραψε τα ποιήματα με το γενικό τίτλο «Το αηδόνι της Καθολικής Εκκλησίας» και την πρόζα «Οι Μέρες του Αγαθού Ντε Γκάσπερι» που αργότερα έγινε μυθιστόρημα και εκδόθηκε το 1962 με τίτλο «Το Όνειρο μιας Υπόθεσης».

Το 1954 εκδίδονται τα ποιήματα που είχε γραψει στηδιάλεκτοφριούλι, σε μια συλλογή με τίτλο «Η Πιο Ωραία Νιότη». Δύο χρόνια πριν είχε δημοσιευτεί μια σημαντική μελέτη του πάνω στην ποίηση με διάλεκτο του 19ου αιώνα, που είχε γράψει σε συνεργασία με τον Μάριο Ντ’ Άρκο. Το 1955, ο Παζολίνι ιδρύει και δουλεύει μαζί με τους Ροβέρσι, Λεονέτι, Ρομάνο και Φορτίνι το φιλολογικό περιοδικό «Οφιτσίνα» (Officina) που παρά τη μικρή διάρκεια παραμένει μια σπουδαία μαρτυρία μιας μερίδας ιταλών διανοούμενων απέναντι σε προβλήματα που αντιμετωπίζoνταν απ’ τους περισσότερους συντηρητικά και μονόπλευρα, χωρίς καμμιά εναλλακτική λύση. Το δοκίμιο «Πάθος και Ιδεολογία» και τα λυρικά κομμάτια του «Η Θρησκεία των Καιρών μου», που εκδίδονται αντίστοιχα το 1960 και 1961, παραμένουν η σημαντικότερη συμβολή του Παζολίνι στο «Οφιτσίνα». Το 1955 εκδίδεται το μυθιστόρημα «Τα Παιδιά της Ζωής», που υπήρξε η πρώτη του συγγραφική επιτυχία.

Εκανε συνολικά 15 ταινίες, (Ακατόνε, Μάμα Ρόμα, Η Ρικότα, La rabbia, Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, Μήδεια κ.α.) και συνέγραψε πλήθος πεζογραφημάτων, συλλογών ποιημάτων, δοκιμίων και θεατρικών έργων.

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνιδολοφονήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1975 στην παραλία της Όστια, κοντά στη Ρώμη, σε μια θέση χαρακτηριστική των μυθιστορημάτων του. Ο Πίνο Πελόζι, συνελήφθη και ομολόγησε τη δολοφονία.

Τι έγραψε το «Βήμα» για τον μεγάλο δημιουργό

Ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι μιλάει για το «Θεώρημά» του 11-3-1969

Σπάνιας ομορφιάς και δυνάμεως η «Μήδεια» του Παζολίνι 31-1-1970

Ο Παζολίνι γυρίζει το πιο τερατώδες έργο του Σαντ 10-7-1975

Ταινία φρίκης ο θάνατος του Παζολίνι 4-11-1975

Ο κατά Παζολίνι κινηματογράφος 7-11-1975

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.