«Καλύτερες» οι βιταμίνες των φρούτων από τα συμπληρώματα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πειράματα που έγιναν από ιταλούς ερευνητές δείχνουν ότι τα φρούτα και ειδικότερα τα πορτοκάλια προσφέρουν ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση απ΄ ό,τι η σκέτη βιταμίνη C. Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φρούτα περιέχουν και άλλες, άγνωστες ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου που σχεδίασαν τη μελέτη και συγκέντρωσαν εθελοντές τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες.

«Καλύτερες»  οι βιταμίνες  των φρούτων από  τα συμπληρώματα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πειράματα που έγιναν από ιταλούς ερευνητές δείχνουν ότι τα φρούτα και ειδικότερα τα πορτοκάλια προσφέρουν ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση απ΄ ό,τι η σκέτη βιταμίνη C. Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φρούτα περιέχουν και άλλες, άγνωστες ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου που σχεδίασαν τη μελέτη και συγκέντρωσαν εθελοντές τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ήπιε ένα ποτήρι χυμό σαγκουίνι, που περιείχε 150 mg βιταμίνη C, η δεύτερη ένα ποτήρι νερό με την ίδια ποσότητα βιταμίνης C και η τρίτη ένα ποτήρι ζαχαρόνερο. Δείγματα αίματος των εθελοντών εξετάστηκαν 3 και 24 ώρες αργότερα και διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα βιταμίνης C είχαν αυξηθεί εξίσου στις δύο πρώτες ομάδες. Στα δείγματα προστέθηκε στη συνέχεια υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί οξειδωτικές βλάβες στο DΝΑ των κυττάρων.

Οι βλάβες ήταν σαφώς περιορισμένες στην ομάδα που είχε πιει χυμό πορτοκαλιού, όχι όμως και στις δύο άλλες ομάδες. Οπως αναφέρει το Νature.com, τα αποτελέσματα των πειραμάτων έρχονται σε αντίθεση με παλαιότερη μελέτη, στην οποία αναφέρεται ότι η σκέτη βιταμίνη C ασκεί προστατευτική δράση. «Φαίνεται ότι η βιταμίνη C δεν είναι το μόνο χημικό που ευθύνεται για την αντιοξειδωτική προστασία» σχολιάζει η καθηγήτρια Σερένα Γκουαρνιέρι, επικεφαλής της έρευνας. Η νέα έρευνα οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι πίσω από το φαινόμενο κρύβονται άλλες ουσίες των φρούτων, όπως οι φλαβανόνες και τα καροτενοειδή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version