Τα καταστήματα με πρόχειρο φαγητό έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς για τους γονείς αποτελούν την εύκολη λύση. Ετσι όμως τα παιδιά καταναλώνουν τροφές που καλύπτουν σχεδόν το μισό της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ενός παιδιού και συχνά το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας νατρίου. Η λύση, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνιας, είναι τα παιδιά να σπιτικό φαγητό, ή έστω φαγητό παρασκευασμένο σε εστιατόρια με σπιτικές συνταγές .

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 544 οικογενειών, την ώρα που εισέρχονταν σε εστιατόριο πρόχειρου φαγητού γνωστής αλυσίδας εντός του νοσοκομείου του Σαν Ντιέγκο για το μεσημεριανό. Αποτελεί μια πρωτοβουλία που προώθησε και ο Εθνικός Σύνδεσμος Εστιατορίων των ΗΠΑ. Τα εστιατόρια που συμμετείχαν δεσμεύτηκαν να προσφέρουν γεύματα των 600 θερμίδων και λιγότερο, γεύματα που θα περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες ή γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και με χαμηλά επίπεδα νατρίου και ζάχαρης.
«Ο αριθμός των γευμάτων και των σνακ που καταναλώνονται έξω από το σπίτι σίγουρα συμβάλλει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων από τα παιδιά και αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια. Μια τυπική μέρα, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του 30% της νεολαίας καταναλώνει πρόχειρο φαγητό» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Κέρι Μποτέιγ.

Στις ΗΠΑ τα πιο δημοφιλή προϊόντα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι τηγανητές πατάτες, σόδα, κοτομπουκιές, τσίζμπεργκερ και χάμπουργκερ. Τα παιδιά ηλικίας έξι έως έντεκα προτιμούν επίσης τις ζεστές μηλόπιτες, ενώ οι έφηβοι συνηθίζουν να καταναλώνουν μπισκότα σοκολάτας στο μεσημεριανό τους. Και ενώ υγιεινές επιλογές, όπως τα φρούτα, υπάρχουν στην αγορά, οι γονείς δεν τις προτιμούν.

Βασικός στόχος της έρευνας ήταν η αξιολόγηση της ποιότητας και του θρεπτικού περιεχομένου των γευμάτων στα εστιατόρια φαστ φουντ. Τελικά οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι αυτού του είδους το φαγητό παίζει βασικό ρόλο στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Μόνο ένα απλό μεσημεριανό γεύμα σε εστιατόριο φαστ φουντ δίνει σε ένα παιδί από 36% έως 51% των καθημερινών του αναγκών σε θερμίδες. Επιπλέον, το 35% έως 39% των θερμίδων αυτών αποτελείται από λίπος, ενώ το κάθε γεύμα ξεπερνά το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου από τα παιδιά.