Στη μείωση των ρυθμών του μεταβολισμού, που παρατηρείται στους ανθρώπους κανονικού ή και ελαφρά μεγαλύτερου βάρους, ενδεχομένως να κρύβεται το μυστικό για την ανθρώπινη μακροζωία. Αντιθέτως, οι λεπτοί άνθρωποι που «καίνε» περισσότερη ενέργεια πιθανότατα δεν θα ζήσουν τόσο, όσο οι κάπως παχύτεροι.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, όσο χαμηλότερος είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο μέσος όρος ζωής ενός οργανισμού.

Το συμπέρασμα αυτό των αμερικανών επιστημόνων βασίζεται στα αποτελέσματα πολυετών ερευνών πάνω σε 652 ινδιάνους της φυλής Πίμα στην Αριζόνα. Οι επιστήμονες, μετά από 21 χρόνια ενδελεχούς έρευνας, διαπίστωσαν ότι τα μέλη της φυλής με υψηλότερους ρυθμούς μεταβολισμού έζησαν περισσότερο από τα υπόλοιπα.

«Οι άνθρωποι με υψηλότερο μεταβολισμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νεώτεροι»
δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Ράινερ Γιούμπερτς, συμπληρώνοντας ότι «οι παχύσαρκοι με χαμηλό μεταβολισμό είναι σε εξίσου επικίνδυνη ομάδα, αφού το λίπος μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα και καρδιαγγειακές παθήσεις».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι θα δημοσιεύσουν τη μελέτη τους στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», το ιδανικό είναι να έχεις φυσιολογικό βάρος και χαμηλό ρυθμό μεταβολισμού.