Tο punch δεν είναι όσο εύκολο νομίζει κανείς. Ακόμη και αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τις συνταγές και προσθέσετε επιμελώς δόσεις και μεζούρες, αν λείψει το πρωτεύον συστατικό της αύρας, είναι σαν θαύμα χωρίς φανέρωση. Το punch είναι το ποτό που μετέτρεψε την κανάτα από ένα απλοϊκό κουζινικό σκεύος σε μέρος του μπαρ. Η σημασία του στη γραμμική εξέλιξη των ποτών είναι τεράστια, όπως αντιστοίχως μεγάλη είναι και η παρεξήγηση που το ακολουθεί. Το punch είναι πολύ περισσότερα από το συμπλήρωμα στο σκηνικό ενός χορού αποφοίτησης σε αμερικανική ταινία των 50s ή το απομεινάρι της εποχής της ποτοαπαγόρευσης.

Ο όρος punch προέρχεται από τα (ινδικά) χίντι και σημαίνει το ποτό που αποτελείται από πέντε τύπους συστατικών. Πάμε για το μέτρημα: ένα για το spirit, δύο για τη ζάχαρη (ή το σιρόπι), τρία για το λεμόνι (ή όποιο άλλο εσπεριδοειδές χαρίζει οξύτητα), τέσσερα για το τσάι, τα βότανα ή όποιο άλλο μπαχαρικό ή καρύκευμα, καθώς και το bitter, και το πέντε είναι για το νερό ή όποιο άλλο συστατικό της weak κατηγορίας – σόδα, χυμός και πάει λέγοντας. Υπάρχουν, βεβαίως, και θεωρίες ότι το punch προκύπτει από τo σανσκριτικό «panchan» ή τον περσικό όρο «panj» που σημαίνουν αντιστοίχως «πέντε». Πρακτικά, η μόνη πιθανή συνεκδοχή που εξηγεί τη συνάντηση της λέξης με τη βρετανική κουλτούρα και τα πολλά κείμενα που κάνουν αναφορά στο punch ήδη από τον 17ο αιώνα είναι η αποικιοκρατική δράση των Αγγλων στις Ινδίες και η ανάγκη για ένα δροσιστικό και τραγανά φρουτένιο ποτό για το happy hour που στα εκεί κλίματα δεν σήκωνε υψηλή αλκοόλη και πάντα γεννούσε την ανάγκη για εσπεριδοειδή, λόγω τροπικού περιβάλλοντος, μα και τσαγιού, λόγω κουλτούρας. Οπερ και εγένετο.

Οι Αγγλοι, άλλωστε, στα φουρφουρένια φλιτζανάκια, στα μπαροκίζοντα τσαγερά και στις πορσελάνες έχουν παράδοση. Το σημαντικό, όμως, πέρα από το σκεύος κάθε αισθητικής και εκτός από τα πέντε υλικά, είναι η παρέα. Ποτέ, μα ποτέ δεν σερβιρίστηκε punch set αν έλειπε η παρέα. Και σε εποχές που ακόμη και οι «Αγανακτισμένοι» έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη για σύνδεση των πολιτών, η παρέα στη βεράντα τον όγδοο μήνα που δίνει ανάσα και φορτίζει για τους υπόλοιπους 11 είναι παραπάνω από στόχος – είναι νόμος. Και τώρα έχει επαναφέρει στη μόδα το ποτό που τιμά την παρέα και το καλοκαίρι.

 

Το κοκτεÏλ 

Από τον mixologist Γιάννη Πετρή

400 ml Gin Βeefeater London Dry 330 ml 7-Up 5 φρέσκα passion fruits 2 ροζ γκρέιπ φρουτ 2 φακελάκια μαύρο βρετανικό τσάι

Μέθοδος: Σε μια κανάτα 1 ½ λίτρου στύβουμε τα γκρέιπ φρουτ και ρίχνουμε τα passion fruits. Αφήνουμε το τσάι μέσα στο τζιν για δύο λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε το τζιν μαζί με άφθονο πάγο και τη 7-Up και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε χαμηλά ποτήρια (για 6 άτομα).