ΥΛΙΚΑ (για βάζο του 1 λίτρου)

500 γρ. φρέσκο γαύρο

300 γρ. χονδρό αλάτι

300 ml ξίδι {{{ moto }}}

300 ml έ.π. ελαιόλαδο

10 κόκκους κόκκινου πιπεριού

2 πιπεριές τσίλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τον γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια, ή ζητάμε από τον ψαρομανάβη να το κάνει. Ανοίγουμε τα ψάρια στη μέση και αφαιρούμε το κόκαλο χωρίς να κόψουμε την ουρά. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με τη ράχη προς τα κάτω και αρκετά κοντά το ένα με το άλλο. Πασπαλίζουμε με το αλάτι μέχρι να τα καλύψει εντελώς. Σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30-45 λεπτά.

Τα βγάζουμε από το αλάτι και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το ξίδι, ώστε να τα καλύψει. Αφήνουμε να σταθούν για περίπου 30 λεπτά.

Σε ένα βάζο ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κόκκινο πιπέρι και τις πιπεριές. Στραγγίζουμε τα ψάρια από το ξίδι και τα βάζουμε στο βάζο. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε για περίπου 2 μήνες.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.