Κάθε μέρα που περνάει με την εικόνα της αστάθειας και της αβεβαιότητας είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM. Η κα Μπακογιάννη θέλοντας να δείξει το επείγον του θέματος έκανε την εξής πρόταση:{{{ audio1 }}}

«Να ξεκινήσει τώρα η διαδικασία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να μην κλείσει η Βουλή μέσα στα Χριστούγεννα. Οι ξένοι βλέπουν Ελλάδα. Δεν βλέπουν τον Α τον Β τον Γ. Οπως εμείς τους βλέπουμε και λέμε οι ξένοι. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Έχουμε κρίση βαθιά πολιτική. Όχι οικονομική. Οφείλουμε να κερδίσουμε τον σεβασμό των πολιτών με υπευθυνότητα και αλήθεια και από εκεί και πέρα ο λαός είναι ο κριτής όλων μας».

Είπε επίσης ότι «Δεν είμαστε στο «πάρα πέντε», είμαστε στο «και πέντε». Οι κορώνες λαϊκισμού έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους δανειστές μας. Σήμερα η επιλογή είναι μία – εθνική συνεννόηση στα βασικά. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό αυτή η εικόνα».

Οσον αφορά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως παρουσιάστηκαν κατά τις επαφές Μηλιού και Σταθάκη στο Λονδίνο είπε: «Για να μπορέσει να κρατικοποιήσει αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βάλει άλλους τρεις ΕΝΦΙΑ».

Χαρακτήρισε μάλιστα ψυχρολουσία και για το ΣΥΡΙΖΑ όσα έγιναν στην ενημέρωση των αγορών στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου η βουλευτής της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και την προεδρική εκλογή.

Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση

«Αναρωτιόμουν πραγματικά, όταν ένας πολίτης βλέπει αυτήν την εικόνα του πολιτικού προσωπικού, τι πρέπει να κάνει. Και το λέω εγώ, που είμαι μέλος αυτού του πολιτικού προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν, οι φαιδρότητες που άκουσα και οι γελοιότητες στα πρωινά στα κανάλια. Ότι ο ένας εξαγοράστηκε μέσω Facebook, ο άλλος να λέει ότι για όλα τελικώς φταίει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αποφάσισε να κάνει κίνηση. Για όνομα του Θεού! Αυτή τη στιγμή, η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα. Έχουμε ένα θέμα: δεν είμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε η Ελλάδα. Είμαστε οι Έλληνες, απέναντι στους δανειστές.

Η ψυχρολουσία χθες δεν ήταν μόνο για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που πήγαν για να διαπραγματευθούν. Ήταν και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήγε στο Λονδίνο για να μιλήσει με τα hedge funds. Το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε τι πραγματικά ζητούν οι άνθρωποι αυτοί και τι πραγματικά ζήτησαν οι δανειστές και γύρισαν πίσω σαν βρεγμένες γάτες. Διότι αντιλαμβάνονται ότι κοντός ψαλμός αλληλούια. Δεν έχουμε επιλογές. Η επιλογή είναι μία: εθνική συνεννόηση στα βασικά. Χρειάζεται λοιπόν αλλαγή πλεύσης από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, αλλά χρειάζεται αλλαγή πλεύσης και από την πλευρά Τσίπρα. Να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να πουν τι μας ζητάνε και ποια είναι η κατάσταση σήμερα, τι είναι αυτό που μπορούμε και τι αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε. Να έχουμε την εικόνα μιας σοβαρότητας του πολιτικού προσωπικού, διότι ο άλλος που διαπραγματεύεται μαζί μας – λυπάμαι που το λέω – δεν μας θεωρεί σοβαρούς. Δεν είμαστε αξιόπιστοι. Να πούμε ότι συμφωνούμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι συμφωνούμε σε κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν και από εκεί και πέρα, ναι, να γίνουν εκλογές. Ας αποφασίσει ο λαός. Εγώ πιστεύω ότι η σύγκρουση θα είναι πάρα πολύ μεγάλη και θα συγκρουστούν δύο Ελλάδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν γίνεται αλλιώς, πώς θέλετε να το πω; Δεν μπορεί να πηγαίνει ένα κλιμάκιο της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί και οι άλλοι που δεν διαπραγματεύονται να λένε «πηγαίνετε, κύριοι, στο διάολο». Δεν γίνεται. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Το τελευταίο εξάμηνο, δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν και ακούστηκε μία ρητορική, η οποία θύμιζε λαϊκισμό. Και αυτοί ζητούν πράγματα που είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επίσης είναι μια τρόικα που έχει κάνει λάθη. Όλο το Χρυσό Οδηγό σε λάθη έχει κάνει και το παραδέχεται και η ίδια. Εάν, όμως, είχαμε μια σοβαρή και ενιαία εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης – αυτό που λέω – τότε και η εικόνα απέναντι στην τρόικα και τους «καμπαλέρος» αυτούς τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους θα ήταν διαφορετική. Όποιος θέλει να διαπραγματευθεί, διαπραγματεύεται με άλλους όρους, εάν το μέτωπο είναι ενιαίο. Ξέρουν και εκείνοι ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο, το πιστεύουν και έχουν συμφωνήσει στα βασικά. Το πιστεύουν αυτό, συμφωνούν στα βασικά. Δεν περιμένω ότι ο κ. Τσίπρας θα έλθει αύριο το πρωί και θα πάρει πίσω όλα όσα έχουν πει.

Υπάρχει ο κίνδυνος να σκεφθούν να αφήσουν την Ελλάδα – και τώρα έχουν θωρακιστεί απέναντι στο ενδεχόμενο αποτυχίας της Ελλάδας – να καεί στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα και μετά να πουν σε όλους στην Ευρώπη «ορίστε, κύριοι, τι μπορείτε να πάθετε με αυτού του είδους τις λογικές». Αυτό είναι ο ενδόμυχος φόβος μου και γι’ αυτό λέω ότι πάνω απ’ όλα σήμερα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. ή δεν ξέρω τι άλλο. Είμαστε εμείς. Και εμείς πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια.»

Για το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου

«Θα ήταν μια λύση η παράταση του Μνημονίου, υπό συγκεκριμένους όρους. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάθε μέρα που περνάει, με την εικόνα της αστάθειας και της αβεβαιότητας, είναι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.»

Για το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής

«Συμφωνώ σ’ αυτό. Είχα πει ότι θα έπρεπε να πάμε στην προεδρική εκλογή το Νοέμβριο. Να το κάνουμε τώρα μετά τον προϋπολογισμό. Να μην κλείσουμε (τη Βουλή), να βγάλουμε ΠτΔ, ώστε να δώσουμε την αίσθηση σταθερότητας. Ειλικρινά ελπίζω ότι μπορούμε να βγάλουμε τον ΠτΔ. Από εκεί και πέρα, να προχωρήσουμε με άλλου είδους (βήματα). Καθαρές λύσεις σημαίνει ότι είμαι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσω το τοπίο τώρα. Διότι άλλως πώς, είμαστε σε κινούμενη άμμο. Κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις και βυθιζόμαστε παραπέρα. Η σημερινή εικόνα είναι μια εικόνα που αδικεί την Ελλάδα. Να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Πιστεύω ότι ο λαός αυτό που έδειξε αυτή την ωριμότητα τόσα χρόνια και άντεξε ό,τι άντεξε, που δεν σηκώθηκε να τα κάψει όλα, δικαιούται και απαιτεί από εμάς, τους πολιτικούς, την αλήθεια. Αν θέλουμε να ξανακερδίσουμε το σεβασμό του, ο μόνος δρόμος είναι αλήθεια, υπευθυνότητα και από εκεί και πέρα, σε τελική ανάλυση, ο λαός είναι κριτής όλων μας.»