Το μήνυμα ότι η χώρα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος, και πως δεν πρόκειται να το κάνει εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5. {{{ audio1 }}}

«Η έξοδος στις αγορές είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και θα γίνει έως το καλοκαίρι» παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θέλει προσεκτική προετοιμασία. «Δοκιμάζουμε ξανά σιγά – σιγά την επιστροφή μας στις αγορές, όπως έκαναν και οι άλλες χώρες που βρίσκονταν σε μνημόνιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία» είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο πακέτο βοήθειας, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για 12 μήνες και υπό προϋποθέσεις για το 2015 – 2016 δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εάν οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, δεν θα υπάρξει θέμα, και μετά το 2016 θα μπορούμε να δανειζόμαστε κανονικά από τις αγορές, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι υπάρχει ως δεδομένο η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία εάν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και εφόσον χρειαστεί οι εταίροι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για το χρέος.

«Αναμένουμε την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος με την έκθεση της Eurostat στα τέλη Απριλίου. Μετά θα ανοίξει η συζήτηση» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από «δύο ή τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο Γ.Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη «να μην υπάρξει εφησυχασμός, καθώς υπάρχει δρόμος ανηφορικός ακόμη· έχουμε στόχους να πετύχουμε».

Ειδικότερα για τον τομέα της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα και πως η υπέρβαση κατά 3% των στόχων στα έσοδα, δεν προέρχεται από μέτρα, αλλά από την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Έχουμε κλείσει τις τρύπες στο φορολογικό σύστημα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το πότε θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα στις αδύναμες ομάδες, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια για να δοθεί έως τις 9 Μαΐου.

Ερωτηθείς πότε οι καλές ειδήσεις στην οικονομία θα μετατραπούν σε πρακτική ελάφρυνση για τον πολίτη, ο Γ.Στουρνάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περάσουν τα οφέλη από την οικονομική πολιτική στον πολίτη. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια μείωσης φόρων, λέγοντας ότι έχει ήδη μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, από 1ης Ιουλίου θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μειώνονται οι φόροι υπέρ τρίτων.

Σε κάποιες πιο προσωπικές ερωτήσεις, ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν έχει πικραθεί από την κριτική που του ασκείται, λέγοντας: «Πιστεύω στην ορθότητα της πολιτικής που ακολουθούμε. Άλλη πρόταση και δρόμος δεν υπάρχει. Υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές που δείλιασαν. Όμως, δεν πικραίνομαι. Αλλωστε, οι υπουργοί Οικονομικών είναι αλεξικέραυνα σε όλες τις χώρες».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του ότι μετά την τελευταία συμφωνία με την τρόικα «κλείνει ένας κύκλος» για εκείνον, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Είπα ότι οι στόχοι που είχα θέσει επιτεύχθηκαν. Ξεκινά νέος κύκλος».

Ερωτηθείς για τις επόμενες προσωπικές κινήσεις του, απέφυγε να απαντήσει, περιοριζόμενος να δηλώσει: «Είμαι ευτυχέστατος εδώ που είμαι».

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε τα εξής:
Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί.
Όλες οι άλλες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο ως «προφητείες» και προφανώς δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Στουρνάρα
Για την έξοδο της χώρας στις αγορές
«Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες. Θα βγούμε ως το καλοκαίρι, στο α’ εξάμηνο του έτους. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω σ’ αυτό το θέμα, αλλά ουδέν αναληθέστερον (ότι θα βγούμε στις αγορές για να αντιστραφούν οι εντυπώσεις από την υπόθεση Μπαλτάκου). Δεν θα διακινδυνεύσουμε να βγούμε για λόγους πολιτικούς. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Εξάλλου, τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε. Τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Δεν τα έχουμε καμία απολύτως ανάγκη και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης. Σημαίνει ότι η Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια που είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε δανεικά, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να δοκιμάζουμε την επιστροφή μας, ακολουθώντας τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαμε από το Μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη ή προϋπόθεση για να γίνει αυτό πριν από το Πάσχα. Δεν κρίνονται πολιτικά αυτά τα εγχειρήματα, αλλά εκ του αποτελέσματος. Δεν είναι τα κριτήρια τέτοιου είδους (σ.σ.: μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τηςEurostat). Έχουν να κάνουν με ταspreads, το επιτόκιο κτλ. Θα δούμε (αν θα βγούμε και το β’ εξάμηνο μετά). Σας λέω ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί πλήρως, δηλαδή για ένα χρόνο είμαστε καλυμμένοι και δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές. Δεν τα χρειαζόμαστε για άντληση χρημάτων και δεν είναι έκδοσηpermareperterra.
Εκείνο που με απασχολεί είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός. Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη επιτυχία στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά δεν πρέπει με τίποτα να εφησυχάζουμε. Ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός και έχουμε στόχους να πετύχουμε. Το επόμενο βήμα είναι να δημοσιοποιήσουμε το αναπτυξιακό πρότυπο και έχουμε κάνει πολλή δουλειά πάνω σ’ αυτό.»
Για το κοινωνικό μέρισμα
«Αυτό προσπαθούμε να εκταμιευθεί στην ώρα του (ως τις 9 Μαΐου). Υπάρχουν τα χρήματα.»
Για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας ή Μνημονίου
«Όπως σας είπα, για το επόμενο έτος δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και είναι καλυμμένο και για την περίοδο 2015-2016 υπό προϋποθέσεις πάλι δεν υπάρχει και αν αυτές υλοποιηθούν, από το 2016 και μετά η προσδοκία είναι ότι βγαίνουμε πλήρως στις αγορές για όλες τις ανάγκες, αλλά θέλω να είμαι προσεκτικός σ’ αυτό και να επιφυλαχθώ.»
Για τη ρύθμιση του χρέους
«Σας θυμίζω ότι στοEurogroupτο Νοέμβριο του 2012 είχαμε πάρει μια απόφαση ότι εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και τα υπόλοιπα κομμάτια του προγράμματος είναι τακτοποιημένα, οι εταίροι μας θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Άρα, λοιπόν, προϋπόθεση είναι η έκθεση τηςEurostatστα τέλη Απριλίου ότι υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα. Ανά πάσα στιγμή μετά, θα ανοίξει η συζήτηση και θα διαρκέσει όσο είναι. Δεν διαρκούν πολύ, όμως, σταEurogroup– δύο-τρεις συζητήσεις το πολύ.»
Για τα φορολογικά βάρη μισθωτών και συνταξιούχων
«Ήδη, αν προσέξατε, από πέρυσι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια μείωσης φόρων. Ξεκινήσαμε με το φόρο στην εστίαση, μειώνουμε από φέτος τον Ιούλιο τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9%, καταργούμε τους φόρους υπέρ τρίτων και ο αρνητικός πληθωρισμός από μόνος του συμβάλλει στη βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αισθανθεί ο μισθωτός και ο συνταξιούχος τα οφέλη από την οικονομική πολιτική το συντομότερο δυνατόν.
Το 2013, έχουμε για πρώτη φορά υπερβεί τους στόχους των εσόδων (από την πάταξη της φοροδιαφυγής) κατά 3%. Επομένως, αυτό δεν προέρχεται από μέτρα, αλλά από την πάταξη της φοροδιαφυγής και έχουμε ορατά αποτελέσματα. Έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή όλες οι τρύπες στο φορολογικό σύστημα, αλλά ο ανθρώπινος παράγων είναι πάντα σημαντικός. Και το καλύτερο σύστημα να έχεις, εάν υπάρχει εφησυχασμός – και γι’ αυτό λέω ότι δεν πρέπει να υπάρξει – θα υπάρξουν τρύπες στα έσοδα. Πραγματικά πρέπει, ειδικά στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, να μην εφησυχάσουμε ούτε ώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε με τις ίδιες προσπάθειες.»
Για την πορεία του στο ΥΠΟΙΚ
«Ποτέ δεν είπα ότι δεν θα τα καταφέρω και είναι στη φύση μου αυτό. Δύσκολες στιγμές υπήρξαν πολλές. Πρώτες όταν ανέλαβα, όπου δεν ήταν εφικτός ο δανεισμός και η έξοδος στις αγορές, δεν ξέραμε αν θα υπάρξει δόση και το πρόγραμμα αν θα μπει σε τροχιά. Δύσκολες ήταν οι συνεδριάσεις τουEurogroupτο Νοέμβριο του 2012, όταν πήραμε τη μεγάλη δόση, αλλά και η διαπραγμάτευση η τελευταία από το Σεπτέμβριο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη, επίπονη και διαρκής διαπραγμάτευση.
Ξέρω ότι ήρθα να υπηρετήσω ορισμένους στόχους και πιστεύω ακράδαντα στην ορθότητα της πολιτικής που υπηρετούμε. Αν δεν το πίστευα, δεν θα ήμουν εδώ. Δεν υπάρχει δυστυχώς άλλος δρόμος. Είμαι δύο χρόνια στη Βουλή και πρόταση εναλλακτική δεν υπήρξε. Καταλαβαίνω, κατανοώ και οι περισσότεροι βουλευτές, με τους οποίους έχω άριστη σχέση, καταλαβαίνουν και εκείνοι την αλήθεια και λένε και την αλήθεια στους ψηφοφόρους τους, κοιτώντας τους στα μάτια, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που δείλιασαν και λένε ότι δεν φταίνε και φταίει ο υπουργός Οικονομικών. Δεν με ενοχλεί, το καταλαβαίνω. Ξέρω ότι οι υπουργοί Οικονομικών σε όλες τις χώρες είναι τα αλεξικέραυνα και το ρόλο αυτό τον έχω αποδεχθεί, δεν έχω στενοχωρηθεί ούτε δευτερόλεπτο και πιστεύω ακράδαντα στην ορθότητα της πολιτικής που ακολουθούμε. Η πολιτική αυτή ουσιαστικό είναι ότι αρχίζει και αποδίδει αποτελέσματα. Αρκεί να μην εφησυχάζουμε, το λέω ξανά αυτό…»
Για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών
«Από φέτος θα πληρώνουν όλοι από το πρώτο ευρώ. Θα δείτε ότι το πράγμα έχει αλλάξει και θυμάστε τον ορυμαγδό που αντιμετώπισα με το θέμα αυτό και χαίρομαι που επισημαίνετε ότι πληρώνουν λιγότερο από μισθωτούς και συνταξιούχους. Δεν είναι όλοι, βέβαια, το ίδιο, αντιμετωπίζουν κάποιοι δυσκολίες, αλλά τουλάχιστον οι τρύπες έχουν κλείσει και θα πληρώνουν όλοι από το πρώτο ευρώ με βάση τα βιβλία τους και τα καθαρά τους κέρδη.

Αυτός που φοροδιαφεύγει και συλλαμβάνεται έχει να αντιμετωπίσει φόρους και πρόστιμα. Δεν θα το συνιστούσα…»
Για το αν έχει κλείσει ο κύκλος του στο ΥΠΟΙΚ
«Δεν είπα «ο κύκλος μου». Είπα «οι στόχοι που είχα θέσει γι’ αυτό και το προηγούμενο έτος έχουν εξυπηρετηθεί». Ξεκινάει νέος κύκλος, νέο βιβλίο. Επειδή μού έχουν θέσει πολλοί το ερώτημα (γιατί ευχαριστώ τους συνεργάτες μου), ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα είναι ότι έχω κάνει μια πολύ καλή ομάδα και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση, όπως αυτή με την τρόικα. Και το έκανα την τελευταία φορά παρόντος του πρωθυπουργού και στοEurogroupκαι στοEcoFin, δεν ξέρω αν διαπιστώσατε τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. Πετύχαμε την τραπεζική ένωση και λίγοι στην Ελλάδα κατάλαβαν ότι κλείσαμε το μεγαλύτερο, ίσως, φάκελο από την ίδρυση της Ε.Ε. μέχρι σήμερα. Να μην ευχαριστήσω, δηλαδή, τα παιδιά αυτά που δουλεύουν σχεδόν εθελοντικά από το πρωί ως το βράδυ; Πρέπει να βγάζετε λοιπόν τα σωστά συμπεράσματα…
Δόξα τω Θεώ, κρατάω γερά μέχρι τώρα και είμαι ευτυχέστατος εδώ που είμαι.»
Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν έχω καταλάβει πού το πάει και δυο χρόνια τώρα αυτό τους λέω. Τι προτείνετε; Να βγούμε από το ευρώ; Να διαγράψουμε μονομερώς χρέος, που θα μας κάνει να βγούμε έξω από το ευρώ; Δεν μου λένε τι πιστεύουν και μου λένε για την Αργεντινή… Μα, πιστεύετε ότι μπορεί η Αργεντινή να είναι χώρα προς μίμηση;»