Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την κατάργηση του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών, τον «Καλλικράτη» και το χρόνο διεξαγωγής ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών.{{{ audio1 }}}

Για την τροπολογία που καταργεί το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών

«Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΣτΕ είναι μία κακή απόφαση. Δεν την κρίνω από πλευράς νομικής σύστασης και υπόστασης, αλλά με το κριτήριο αν αφήνει περιθώρια στον κοινό νομοθέτη να την αναπροσαρμόσει με τρόπο που θα είναι συμβατός με το Σύνταγμα. Με άλλα λόγια, το ΣτΕ δεν είπε ότι ο ν. 3838 έχει πρόβλημα και είναι αντισυνταγματικός και άρα πρέπει να έρθει νέος νόμος, αλλά είπε κάτι πολύ χειρότερο: ότι με το παρόν, ισχύον Σύνταγμα της χώρας, η ελληνική Πολιτεία, με όποιον νόμο και αν φέρει, δεν μπορεί να δώσει δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο στους οικονομικούς μετανάστες, αλλά και στους ομογενείς. Δεν είπε η πλειοψηφία του ΣτΕ ότι όλοι όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια θα έχουν και δικαίωμα ψήφου. Άρα, η μόνη λύση, με δεδομένη την απόφαση αυτή του ΣτΕ, είναι να αλλάξει το Σύνταγμα και ρητώς το λέει και η απόφαση της πλειοψηφίας του ΣτΕ. Περιθώριο να ψηφίσουν λοιπόν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 οι νόμιμοι μετανάστες και οι ομογενείς δεν υπάρχει και όπως πάει σήμερα η τροπολογία στη Βουλή, πρέπει κατά τη γνώμη μου να αποσυρθεί και αν πρέπει να γίνει κάτι είναι να έρθει η κοινή συμφωνία των κομμάτων πριν από μερικά χρόνια στη Βουλή, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, να συμπεριληφθεί ξεχωριστό άρθρο στο Σύνταγμα που προβλέπει ρητώς αυτή τη δυνατότητα, αλλά θεωρήθηκε από τους εισηγητές τότε των κομμάτων περιττή αυτή η διάταξη. Συμφωνώ με αυτό και την εισήγηση των Βενιζέλου-Παυλόπουλου τότε, αλλά η πλειοψηφία του ΣτΕ ρητώς και κατηγορηματικώς λέει ότι κακώς έγινε αυτό. Όλοι κρύφτηκαν πίσω από το νόμο Ραγκούση και τώρα τον υπερασπίζονται, επειδή έχει πάρει κάποια χαρακτηριστικά δημοφιλίας. Πρέπει να αποσυρθεί αυτή η τροπολογία και να υπάρξει μια ρητή, δημόσια δέσμευση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου γι’ αυτό. Για να δούμε λοιπόν και το συνταγματικό τόξο…»

Για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών

«Η λογική που μας επέβαλε μετά το 1974 την κοινή διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών σημαίνει να διεξαχθούν με τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών. Αυτό σημαίνει κοινή διεξαγωγή. Όλα τα άλλα, είναι τακτικισμοί της κυβέρνησης που δεν σέβεται κανόνες και νομίζει – και είναι λάθος και το ΠΑΣΟΚ και οι 58 θα το πληρώσουν πολύ σοβαρά πολιτικά…»

Για τον «Καλλικράτη» και την απόπειρα αναθεώρησής του

«Μιλάμε για τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, ένα από τα πιο κρίσιμα πολιτικά και πολιτειακά ζητήματα. Τι είπαμε, όμως, εμείς; Με βάση τον κανόνα «ένα νησί, ένας δήμος», θα πάμε σ’ αυτή τη λύση.»