Την Τρίτη 24/12/2013 ο γ.γ. Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης μίλησε στον Αιμίλιο Περδικάρη για τις οφειλές στην Εφορία, τις κατασχέσεις, το Φόρο Ακινήτων, τα τέλη κυκλοφορίας και το πετρέλαιο θέρμανσης.{{{ audio1 }}}

Για τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις οφειλών

«Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να ενταχθεί στις ρυθμίσεις, διότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν θα πληρώνει τα πρόστιμα για τις μη εμπρόθεσμες καταβολές. Κρίνουμε, όμως, τον κάθε φορολογούμενο με βάση τη συμπεριφορά του. Η πλειοψηφία τους είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους και μπορούν να ανταποκριθούν, κάποιοι δεν μπορούν και κάποιοι δεν θέλουν. Αυτές τις περιπτώσεις, εμείς θα τις κρίνουμε διαφορετικά. Σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις, βλέποντας το σύστημα που λειτουργούμε όσο μπορούμε καλύτερα αυτό το χρονικό διάστημα, είδαμε ότι υπήρχαν αρκετές δυσλειτουργίες και κάναμε προτάσεις που η κυβέρνηση υιοθετεί και να μην έχουμε προβλήματα με κατασχέσεις κάτω των 500 ευρώ. Να συνεννοούμαστε όταν το χρέος είναι τόσο μικρό και να μην πηγαίνουμε σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Σε γενικές γραμμές το είχαμε αυτό (σ.σ.: να μην κινδυνεύει με κατασχέσεις όποιος δίνει ό,τι μπορεί). Τώρα, γίνεται και με το τυπικό του ζητήματος.

Κάποιες κουβέντες έχουν γίνει στο παρελθόν για τεχνικού χαρακτήρα βελτιώσεις (στις ρυθμίσεις οφειλών), οπότε δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να περιμένει ο κόσμος. Αυτό που έχει σημασία είναι όποιος μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση να το κάνει και από εκεί και πέρα, προφανώς εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ας κάνει αυτό που έχουμε πει – δηλαδή να δηλώνει άτυπα πόσα θα πληρώνει, αλλά σημασία έχει αυτό να το τηρεί.»

Για τα τέλη κυκλοφορίας

«Οι εισπράξεις είναι καλύτερες από πέρυσι. Το μοντέλο με το οποίο βλέπουμε ότι γίνονται οι πληρωμές είναι πιο καλό από πέρυσι και πάντα είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής και πάμε τρεις-τέσσερις μέρες πριν για να κάνουμε τις πληρωμές μας. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται κανένα θέμα παράτασης ή δυσλειτουργία ή κάτι που παρατηρούμε και μας κάνει να το σκεφτόμαστε. Δεν το ξέρω και είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας (σ.σ.: εάν θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα).»

Για το πετρέλαιο θέρμανσης

«Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ότι το επίδομα θέρμανσης πηγαίνει καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι. Έχουμε δώσει 60 εκατ. έναντι 6 εκατ. πέρυσι, διότι ο κόσμος το ξέρει καλύτερα και είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι, αλλά ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, είναι ακριβώς πάνω στους στόχους. Είναι 1 εκατ. καλύτερα, στα 5,8 δις. Είναι υπολογισμένο πολύ σωστά στον προϋπολογισμό και πηγαίνουμε σύμφωνα με το πλάνο του. Είναι πολιτικό θέμα και δεν μπορώ να κρίνω τη φορολογία ή να κάνω σχόλιο γι’ αυτό (σ.σ.: το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ), αλλά σας λέω ότι τα έσοδα είναι στους στόχους.»

Για τις φορολογικές δηλώσεις του 2014

«Για το 2014, οι δηλώσεις θα γίνουν μέχρι 30/6. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθεσμίες για όλες τις δηλώσεις και πότε κλείνει το σύστημα. Αυτό που πρέπει να προσέξει ο κόσμος και να είναι ενήμερος από τώρα είναι ότι δεν μας αφήνει ο νόμος περιθώριο για παρατάσεις. Επομένως, ό,τι και αν συμβεί, μια δυσλειτουργία στο σύστημα π.χ., θα πρέπει ο κόσμος να είναι προετοιμασμένος και να έχει μπει στο σύστημα νωρίτερα να έχει κάνει τις δηλώσεις του για να μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην υποβολή του.»

Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

«Θα ξεκινήσει η υποβολή (δηλώσεων), ώστε όποιος έχει κάποιες μεταβολές, ιδιαίτερα με τα αγροτεμάχια που είναι καινούργιο στοιχείο και θα αρχίσει να φορολογείται με τη νέα χρονιά, οπότε ο κόσμος θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι είναι σωστά τα στοιχεία. Η καταβολή θα γίνει σε έξι δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2014. Θα το δούμε αν θα έρθουν ειδοποιητήρια ή οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται για το φόρο με την υποβολή (της δήλωσης). Θα το δούμε (αν θα είναι ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια), διότι είναι κάτι καινούργιο.»