Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για το ενδεχόμενο εκλογών, την τροπολογία για τη Χ.Α., τον κ. Βενιζέλο και τα υποβρύχια.{{{ audio1 }}}

Για τη συμφωνία στην τροπολογία περί διακοπής της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

«Υπήρξε μια θωράκιση της παρέμβασης της Βουλής, έτσι ώστε και μελλοντικά να μην είναι εύκολο να διαμορφώνονται πονηρές και παραπολιτικές απόψεις που θα έφτιαχναν εστίες έντασης ανάμεσα στα κόμματα.

Υπήρξε π.χ. (συναίνεση) στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, όπου σε μια διάταξη διαμορφώθηκε σύγκλιση, αν και υπήρχαν διαφορετικές απόψεις γι’ αυτά τα θέματα. Μπορεί να υπάρξει και στο αντιρατσιστικό, γενικά σ’ αυτά τα δικαιωματικά θέματα. Είναι δύσκολο όμως σε οικονομικά ζητήματα, επειδή άπτονται στρατηγικών σε σχέση με το Μνημόνιο κτλ.»

Για τη σύγκρουση Βενιζέλου-Αβραμόπουλου και τις ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ως υπουργού Άμυνας, για την υπόθεση των υποβρυχίων

«Πρέπει να εξεταστούν οι περίοδοι που υπήρξαν οι σχετικές συμφωνίες και ιδιαίτερα με τον επιχειρηματία που ανέλαβε εν λευκώ να κάνει το κουμάντο στα ναυπηγεία και θεώρησε ότι πρέπει να πάρει μόνον και όχι να βάλει και θεωρεί τώρα ότι του χρωστάνε κιόλας και έχει κάνει προσφυγές. Γι’ αυτές τις αποφάσεις, έστω και από παραλείψεις ή εκ προθέσεως, υπάρχουν ευθύνες του και πρέπει να εξεταστούν. Η εξεταστική επιτροπή δεν είναι και προκαταρκτική, αλίμονο.»

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Έχω πει εδώ και εβδομάδες ότι μετά και την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και για λόγους πριν από αυτήν το θέμα των εκλογών είναι πάνω στο τραπέζι. Διότι οι δυσχέρειες και στο οικονομικό πεδίο ως προς την κυβέρνηση και οι όποιοι πολιτικοί υπολογισμού φέρνουν αυτή την εξέλιξη πάνω στο τραπέζι. Αν θα την έχουμε, έχει να κάνει και με την πίεση που θα έχουμε από την τρόικα κτλ. Βεβαίως μπορώ να φανταστώ ένα σκηνικό σύγκρουσης της κυβέρνησης με την τρόικα για τα νέα μέτρα, διότι υπάρχουν σήμερα πολλοί βουλευτές στο κυβερνητικό μπλοκ, οι οποίοι δεν αντέχουν παραπέρα αυτήν την ιστορία, που έχει συνέπειες και στον κόσμο. Θα τις λάβουμε υπόψη μας (στη στρατηγική μας). Για όλους. Δεν είναι μόνον αυτό το ζήτημα, διότι πρέπει να το δούμε υπό το φως των συνεπειών που υπήρξαν εδώ και τρία χρόνια και πρέπει καθένας να πάρει τις ευθύνες του.»