Ενα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης. Το 2003 το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην Ευρώπη των 27 μειώθηκε σε 1,47 γεννήσεις ζώντων νεογνών ανά γυναίκα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από ευρωπαϊκή έκθεση, με θέμα «Η γονιμότητα έχει σημασία», η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση από τον καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Β. Ταρλατζή.
Οπως ανέφερε ο καθηγητής, στην ανάπτυξη της υπογονιμότητας, η οποία έχει κυρίως δημογραφικές επιπτώσεις, συντελεί το φαινόμενο επιβράδυνσης της αναπαραγωγής. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι γυναίκες σήμερα δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία οικογένειας, με αποτέλεσμα να τεκνοποιούν σε μεγαλύτερες, σε σχέση με παλαιότερα, ηλικίες. Η ηλικία όμως συχνά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης μόνο η μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 χρόνων θα μείνει έγκυος μετά από τρία χρόνια σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη.
«Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπογονιμότητας, σημαντικός είναι ο ρόλος της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Παραγωγής. Με τη βοήθειά της έχουν γεννηθεί 3,75 εκατομμύρια παιδιά σε χρονικό διάστημα 32 ετών», δήλωσε ο κ. Ταρλατζής, και πρόσθεσε: «Οσο περνά ο καιρός, το κράτος, μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων, δείχνει να έχει την διάθεση να ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε να κάνει τη θεραπεία αυτή λίγο πιο προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια. Ελπίζω, ότι στο μέλλον οι παρεμβάσεις αυτές θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και ως προς το ύψος της χρηματικής κάλυψης, αλλά και ως προς τον αριθμό των προσπαθειών, έτσι ώστε να καλυφθεί απολύτως η έννοια της προσβασιμότητας της θεραπείας σε όλους».