Σε πινγκ – πονγκ δηλώσεων και ανακοινώσεων επιδόθηκαν την Τετάρτη η ΕΛ.ΑΣ. και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Υπήρχε όμως και ένα σημείο που συμφώνησαν και οι δυο πλευρές. Στην έλλειψη μοτοσικλετών από την «πρώτη γραμμή» λόγω έλλειψης χρημάτων για την επισκευή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα ανακοίνωσης του Αρχηγείου της ΕΛ. ΑΣ. : «Λόγω των αλλαγών που επήλθαν, από 01/01/2011, στον τρόπο και τις διαδικασίες έγκρισης των δαπανών από το Υπουργείο Οικονομικών, από το σύνολο 1.526 μοτοσικλετών δεν μπορούν να διατεθούν, λόγω βλαβών, 352 μοτοσικλέτες. Για την επισκευή τους απαιτείται έγκριση δαπάνης ύψους 500.000 ευρώ περίπου, από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών».

Αρχικά οι συνδικαλιστές αστυνομικοί κατήγγειλαν σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ πως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 25 μοτοσικλέτες είναι μη επιχειρησιακές για διάφορους λόγους με αποτέλεσμα περίπου 50 αστυνομικοί να μην μπαίνουν στο πρόγραμμα περιπολιών. Και όσοι αστυνομικοί συνεχίζουν να κάνουν περιπολίες βάζουν από την τσέπη τους χρήματα για να πληρώνουν μικροεπισκευές των δικύκλων.

Συμπλήρωναν ακόμη ότι την ώρα της καταδίωξης υπήρχαν 13 ακίνητα περιπολικά της Άμεσης Δράσης σε «ακίνητους» στόχους δηλαδή χρησιμοποιούνταν για φύλαξη παραγόντων ΠΑΕ και ποδοσφαιριστών και άλλων προσώπων ενώ στις περιοχές Ρέντη, Μοσχάτο και Νίκαια υπήρχε διαθέσιμο μόνο ένα περιπολικό.

Σε δηλώσεις τους στο BHMAonline τόσο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Νίκος Καραδήμας όσο και συνάδελφοι του συνδικαλιστές έλεγαν ότι οι αστυνομικοί πηγαίνουν για περιπολίες χωρίς σωστά αλεξίσφαιρα γιλέκα και χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο κράνος ενώ πάνε να αντιμετωπίσουν σκληρούς κακοποιούς χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι.

Ζήτησε ακόμη ο συνοδηγός να φέρει όπλο ανάλογου βεληνεκούς με αυτό του καλάσνικοφ «γιατί δεν μπορεί με το υπηρεσιακό περίστροφο να αντιμετωπίσεις ένα πολεμικό όπλο» ενώ κατήγγειλε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα σε αρκετές μοτοσικλέτες υπάρχει μόνο ένας αναβάτης όπως ήταν την Τρίτη το βράδυ ο 23χρονος Ειδικός Φρουρός Ιωάννης Ευαγγελινέλης ενώ θα έπρεπε να είναι δυο.

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από την Γ. Α. Δ. Α. το μεσημέρι της Τετάρτης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνεται ότι «αμέσως μετά την ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, για ληστεία στην περιοχή του Μενιδίου, κινητοποιήθηκε άμεσα ευρύς σχηματισμός αστυνομικών δυνάμενων που κινούνταν και αναπτύσσονταν σύμφωνα με το στίγμα του καταδιωκόμενου οχήματος, το οποίο δίνονταν από εποχούμενους σε μοτοσικλέτες αστυνομικούς, που ακολουθούνταν από υπηρεσιακά αυτοκίνητα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνονταν ακόμη πως υπήρχε «η ιδιαιτερότητα της χρονικής στιγμής, ο κυκλοφοριακός φόρτος, το γεωγραφικό περιβάλλον εξέλιξης της επιχείρησης, αναφορικά με τις δυνατότητες κίνησης και ευελιξίας των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, σε σχέση με τις δίκυκλες μοτοσικλέτες».

Τέλος σημειώνονταν ότι «τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας που συμμετείχαν ήταν σε καλή κατάσταση και αξιόμαχα».

Νέα ανακοίνωση εξεδόθη λίγες ώρες αργότερα αυτή τη φορά από το Αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ. σχετικά με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των αστυνομικών της ΔΙ. ΑΣ.

Όπως αναφέρεται στους 3.260 αστυνομικούς που ανήκουν σε αυτή την ομάδα σε όλη την Ελλάδα «έχει χορηγηθεί, για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής τους, αλλά και για τη διασφάλιση τόσο της ζωής όσο και της σωματικής ακεραιότητάς τους, σύγχρονος ατομικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός».

Σχετικά με τα αδιάβροχα επισημαίνεται πως δεν τους έχουν χορηγηθεί ακόμη «διότι η ποσότητα που παραδόθηκε από τον προμηθευτή απορρίφθηκε από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παραλαβής, λόγω τεχνικών εκτροπών». Επίσης τονίζεται ότι εντός του τρέχοντος μηνός θα παραδοθούν 500 στολές καθώς και 701 ζευγάρια μποτών.