από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Κοπή της τούρτας με μαθηματική... φρεσκάδα

Βρετανός μαθηματικός αποκαλύπτει μια μέθοδο κοπής, η οποία βάσει επιστημονικών αρχών, προστατεύει το εσωτερικό του γλυκού
 Κοπή της τούρτας με μαθηματική... φρεσκάδα
Ο τρόπος κοπής μιας τούρτας παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της γεύσης της σύμφωνα με τους μαθηματικούς
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Λονδίνο 

Την ιδανική μέθοδο για το κόψιμο της τούρτας ώστε να μην χάνουν την υγρασία τους τα εναπομείναντα κομμάτια, αποκαλύπτει με ένα βίντεο στο YouTube ο βρετανός μαθηματικός Αλεξ Μπέλος. Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για μια τεχνική ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών.

Σύμφωνα με τον μαθηματικό, με το ψευδώνυμο Numberphile, πρόκειται για έναν τρόπο κοπής ο οποίος προστατεύει την υπόλοιπη τούρτα – σε περίπτωση που δεν φαγωθεί ολόκληρη – ώστε να μην στεγνώνει στον αέρα. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί το γλυκό να τοποθετηθεί στο ψυγείο χωρίς πρόβλημα, διατηρώντας την υγρασία του, όπως όταν ήταν φρέσκο.

Στοχεύοντας στο κέντρο

Η μέθοδος που παρουσιάζει ο Μπέλος στο βίντεό του, βασίζεται σε δύο παράλληλες γραμμές που γίνονται με το μαχαίρι στο κέντρο της τούρτας. Τα κομμάτια αφαιρούνται αρχικά από εκεί, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο γλυκό να μπορεί να «ενωθεί» και πάλι χωρίς να εκτίθεται έτσι στον ατμοσφαιρικό αέρα. Σε περίπτωση που δεν έχουν σερβιριστεί όλοι οι καλεσμένοι, τότε σε επόμενη φάση η τούρτα θα πρέπει να κοπεί καθέτως κατά τον ίδιο τρόπο. Τα εναπομείναντα τέταρτα του γλυκού ενώνονται και πάλι και η φρεσκάδα παραμένει «σφραγισμένη» στο εσωτερικό του.

«Σε περίπτωση που η κοπή της τούρτας γίνεται σε τριγωνικά κομμάτια και στη συνέχεια το γλυκό μπει στο ψυγείο, ακόμα και αν καλυφθεί με μεμβράνη, εκτίθεται στον αέρα με αποτέλεσμα μετά από λίγη ώρα τα ακριανά κομμάτια να έχουν “ξεραθεί” και να πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς η νέα τους υφή επηρεάζει τη γεύση» εξηγεί ο ίδιος.

Η μέθοδος του Μπέλος, όπως αναφέρει, είχε δημοσιευθεί υπό μορφή επιστολής στις 20 Δεκεμβρίου του 1906 στην επιθεώρηση «Nature» και έφερε την υπογραφή του βρετανού επιστήμονα Φράνσις Γκάλτον.

H επιστολή του Φράνσις Γκάλτον, που είχε δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο του 1906 στο «Nature»

Με τίτλο «Κόβοντας μια στρογγυλή τούρτα με επιστημονικές αρχές» ο Γκάλτον εξηγούσε πώς «ο συνηθισμένος τρόπος κοπής ενός τριγωνικού κομματιού είναι λανθασμένος. Στο γλυκό θα πρέπει αρχικά να κόβονται δύο παράλληλες γραμμές στο κέντρο του, οι οποίες με μερικές ακόμα μαχαιριές προσφέρουν ορθογώνια κομμάτια». Η μέθοδος αυτή, εξηγούσε, επιτρέπει στην υπόλοιπη τούρτα να ενωθεί και πάλι, προστατεύοντας το εσωτερικό της και ιδιαίτερα το παντεσπάνι.



Μαθηματικά – Πληροφορική  περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    ... | 09/07/2014 07:34
    "Σύμφωνα με τον μαθηματικό, με το ψευδώνυμο Numberphile", το Numberphile ειναι διαδυκτυακό μαθηματικό κανάλι όχι το ψευδώνυμο κάποιου μαθηματικού
    ..
    απάντηση80
     
     
    αν ειναι δυνατον... | 20/06/2014 05:47
    Μαλιστα, απολυτως λογικο , οσο λογικος ειμαι και εγω που παντα υποστηριζα πως οι ανθρωποι (βαλτε με και μενα μεσα αν αυτο σας κανει να αισθανεστε καλυτερα) ειναι ηλιθιοι 70 δισεκατομυρια εχουν περασει και μονο ενας το βρηκε... μα κανεις δεν χρησιμοποιει το ρημαδι του ? γιαυτο βλεπεις παντου τυπους να ξυνουν τα "πραματα" τους ? ισως γιατι πιστευουν οτι στην χρηση τους -τουλαχιστον εκει- ειναι καλοι... ας ρωτησουν και τους αλλους μισους..
    ποσο παπαγαλοι ειμαστε ?
    απάντηση87