Η στιγμή που θα μπορούμε να διπλώσουμε την τηλεόρασή μας και να την πάρουμε μαζί μας ίσως να μην είναι πολύ μακριά. Βρετανοί επιστήμονες από την εταιρεία Nanoco Group εργάζονται πυρετωδώς για την ανάπτυξη οθονών κβαντικής τελείας.

Παρά το γεγονός ότι οι σημερινές οθόνες οργανικών φωτοδιόδων (OLED) θεωρούνται υπέρλεπτες, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπροστά στην ισχνή εμφάνιση των νέων οθονών θα μοιάζουν χοντρές. Η τεχνολογία κβαντικής τελείας, όπως εξηγούν, χρησιμοποιεί μικροσκοπικά σωματίδια εκπομπής φωτός τα οποία είναι περίπου 100.000 φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα. Μπορούν να εκτυπωθούν επάνω σε εύκαμπτες πλαστικές επιφάνειες που θα μπορούν απλά να τυλιχθούν για την εύκολη μεταφορά ή αποθήκευσή τους.

«Τα πρώτα προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά με τη νέα αυτή τεχνολογία εκτιμούμε ότι θα είναι οι τηλεοράσεις νέας γενιάς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Εντελμαν, ανώτατο στέλεχος της Nanoco.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί ακόμη στο χαρτί ή σε ταπετσαρίες προσφέροντας τη δυνατότητα δημιουργίας οικονομικών γιγαντο-οθονών. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με κολοσσούς ηλεκτρονικών, οι οποίοι βιάζονται να σπάσουν το κατεστημένο προσφέροντας νέα πρωτοποριακά προϊόντα που θα μαγνητίσουν το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού.

Οθόνες αφής εναντίον υποκλοπής

Οθόνες αφής υψίστης ασφαλείας που δεν θα επιτρέπουν την υποκλοπή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τις αετίσιες ματιές τρίτων αναπτύσσουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Προηγμένων Επιστημών και Τεχνολογίας της Κορέας.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια σειρά συστήματα εισαγωγής κωδικών για smartphones τα οποία επιτρέπουν την ασφαλή εισαγωγή κωδικών σε δημόσιους χώρους.

Στο PhoneLock, π.χ., γραφικοί και αριθμητικοί χαρακτήρες αντικαθίστανται από 10 συνθηματικά εικονίδια τα οποία εμφανίζονται στην οθόνη σε κυκλική αλλά ανακατεμένη διάταξη. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να επανατοποθετήσει τα εικονίδια στη σωστή σειρά και στη συνέχεια να πατήσει στο κέντρο του κύκλου για την επιβεβαίωση της εισαγωγής.

Στο SpinLock πάλι η λογική θυμίζει λίγο τον τρόπο χειρισμού ενός χρηματοκιβωτίου: ο χρήστης γυρίζει τον εικονικό κεντρικό τροχό ώσπου να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό «κλικ». Στη συνέχεια μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση για να συμπληρώσει τα υπολειπόμενα στοιχεία του κωδικού του.

Τα έξυπνα συστήματα μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο για την εισαγωγή των κωδικών, όμως, κατά τους ερευνητές, δεν θα επιτρέπουν το «σπάσιμο» του κωδικού μέσω της επανάληψης των κινήσεων του κατόχου του.

Από χειροκίνητο σε… ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο

Ονομάζεται WHILL και αποτελεί ένα καινοτόμο αξεσουάρ που μπορεί στιγμιαία να μετατρέψει ένα χειροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο σε… ηλεκτροκίνητο!

Η φουτουριστική λαβή τοποθετείται στο μπροστινό μέρος και εφαρμόζει στους δύο μεγάλους τροχούς επιτρέποντας στον χρήστη τον εύκολο χειρισμό του αμαξιδίου.

Μια μπαταρία ιόντων λιθίου ενεργοποιεί το WHILL προσφέροντάς του αυτονομία κίνησης 30 χλμ. Για τη φόρτισή της μάλιστα απαιτούνται μόλις δύο ώρες. Επιπλέον ένας ειδικός μηχανισμός επιτρέπει στον χρήστη τη ρύθμιση της επιθυμητής ταχύτητας του αμαξιδίου, η οποία μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 20 χλμ./ώρα.

Η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, που θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει μια έξυπνη προσθήκη σε ήδη υπάρχοντα αμαξίδια χωρίς την ανάγκη δαπάνης μεγάλου ύψους, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 42ης Εκθεσης Αυτοκινήτου του Τόκιο, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία βρίσκεται τώρα σε φάση δοκιμών της λαβής ηλεκτροκίνησης από άτομα με κινητικά προβλήματα που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια για την τελειοποίηση του μοντέλου πριν από την εμπορική διάθεσή του.

«Πράσινο» τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι

Ενα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι με σεβασμό προς το περιβάλλον δημιούργησε ο φοιτητής Ουέσαμ αλ Σαμπάν από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Το εντυπωσιακό Green Falcon II πετάει στους ουρανούς με τη βοήθεια της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

«Τη στιγμή που όλα τα αεροπλάνα μιμούνται απλά το σχήμα των πουλιών, το συγκεκριμένο μιμείται την τεχνική τους κατά την εκμετάλλευση του ανέμου» αναφέρει ο νεαρός εφευρέτης. Το εντυπωσιακό αεροσκάφος-μινιατούρα χρησιμοποιεί τον άνεμο με τρόπο ώστε να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια για την παραμονή του στους αιθέρες.

«Το πρότυπο που αναπτύσσουμε διαθέτει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο του επιτρέπει την πρόβλεψη της έντασης της ηλιοφάνειας και την εκμετάλλευση των διαφορετικών ανέμων για τη χάραξη ενεργειακά οικονομικών δρομολογίων» εξηγεί ο ίδιος.

Ο ενθουσιώδης νέος έλαβε, μεταξύ άλλων, το χρυσό μετάλλιο της Διεθνούς Εκθεσης Καινοτομίας iENA 2011 που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γερμανία.

«Η λειτουργία του συγκεκριμένου αεροσκάφους θα είναι πολύ πιο οικονομική σε σχέση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντίστοιχου μεγέθους που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά» καταλήγει ο Αλ Σαμπάν.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ