Κάτι απίστευτο συμβαίνει τούτες τις ημέρες, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, στα γραφεία των οικονομικών εισαγγελέων, στην οδό Πειραιώς. Φοροφυγάδες συνωστίζονται να πληρώσουν τους φόρους τους. Μόλις προχθές ένας από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ παρουσιάστηκε αυθορμήτως στον οικονομικό εισαγγελέα Ι. Δραγάτση και κατέβαλε 1.800.000 ευρώ από φόρους που δεν πλήρωσε. Τέσσερις άλλοι που στους λογαριασμούς τους στην τράπεζα βρέθηκαν ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν εμφανίστηκαν και αυτοί στους εισαγγελείς και ζήτησαν να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο προκειμένου να ακυρώσουν τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους που ήδη είχε γίνει. Και μέσα σε όλα αυτά εμφανίστηκε και ο Τάσος Μαντέλης που προθυμοποιήθηκε να καταβάλει 200.000 ευρώ προκειμένου να γλιτώσει τη φυλάκιση.
nnn
Τι σου είναι αυτοί οι φοροφυγάδες… Δεν πληρώνουν φόρους, ενώ γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή ενδέχεται να εντοπιστούν –τότε αρχίζουν να πληρώνουν και φόρους και πρόστιμα, φτάνει να μη γίνει διαπόμπευσή τους, μου έλεγε ένας από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Ο ίδιος εισαγγελέας είπε επίσης ότι τούτες τις ημέρες άρχισε, υπό το άγρυπνο βλέμμα συνδικαλιστών του ΣΔΟΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και για διάφορα πολυτελή χειμερινά κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ορισμένοι που πέρασαν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους σε αυτά ελέγχονται τώρα από τους εισαγγελείς.
nnn
Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση (και προκάλεσε πρόσθετο πονοκέφαλο στους εισαγγελείς) είναι τα αλληλοκαρφώματα που σημειώνονται τούτες τις ημέρες στο ΣΔΟΕ από υποψήφιους βουλευτές. Το ανησυχητικό είναι ότι τα καρφώματα (στον απόρρητο τετραψήφιο αριθμό καταγγελιών του ΣΔΟΕ) γίνονται από βουλευτές του ίδιου κόμματος, της ίδιας εκλογικής περιφέρειας. Αλλά ίσως να μη γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι ώσπου να διασταυρωθούν οι καταγγελίες (ορισμένες είναι και επώνυμες) και να διερευνηθούν οι έλεγχοι θα τελειώσει η προεκλογική περίοδος. Και μία συμβουλή από τους εισαγγελείς: Προσοχή στο Facebook και στα περιοδικά lifestyle. Οι οικονομικοί εισαγγελείς τα μελετούν καθημερινώς και βγάζουν συμπεράσματα.
Φυλα-κισμένες κάλπες

Ξεπέρασε κάθε όριο η επιθυμία των φυλακισμένων να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές 3.024 κρατούμενοι ζήτησαν να εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους για να ψηφίσουν. Ανάμεσά τους και οι έγκλειστοι χρυσαυγίτες, καθώς και ο Ακης Τσοχατζόπουλος (ο οποίος δεν είχε ψηφίσει στις ευρωεκλογές, επειδή… ξέχασε να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους). Οι περισσότεροι κρατούμενοι που δήλωσαν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν (και δεν έχουν στερηθεί τα εκλογικά τους δικαιώματα) είναι στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν οι κρατούμενοι στη Λάρισα, στα Γρεβενά, στα Τρίκαλα. Στις φυλακές του Κορυδαλλού έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 151 άρρενες κρατούμενοι και 34 γυναίκες, ανάμεσά τους και η Βίκυ Τσοχατζοπούλου. Να σας πληροφορήσω ότι στις κάλπες που θα στηθούν στις φυλακές αναμένεται να ψηφίσουν με ειδικούς καταλόγους και πολλοί φύλακες καθώς και αστυνομικοί.


Τα Θρησκευτικά του ΣΥΡΙΖΑ

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταίως στην προεκλογική περίοδο για εικόνες, θρησκεία, Εκκλησία κτλ., ρώτησα τον Ι. Αμανατίδη, υπεύθυνο για θρησκευτικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ (και σύμβουλο επί εκκλησιαστικών θεμάτων του Αλ. Τσίπρα), ποια θα είναι η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει το κόμμα του σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση. Πρώτα απ’ όλα με διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα να «κατέβουν» οι εικόνες και ότι όλα αυτά που ακούστηκαν ήταν προπαγάνδα της ΝΔ. Εν συνεχεία με διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως αναφέρει και το πρόγραμμά του) δεν έχει σκοπό να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών (θα το διατηρήσει ως υποχρεωτικό) ούτε να αλλάξει οτιδήποτε έχει σχέση με την πρωινή προσευχή που γίνεται στα σχολεία. Με τα σχολικά βιβλία όμως τι γίνεται; Ε, ακόμη είναι νωρίς και ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ασχοληθεί μαζί τους. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω, αφού γίνεται λόγος για την Εκκλησία, τον συχνό εκκλησιασμό που κάνει τελευταίως ο Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια των περιοδειών του. Για παράδειγμα, πριν από την ομιλία του στη Ρόδο πήγε, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί, στην εκκλησία της Παναγίας Κρεμαστής, άναψε ένα κεράκι, προσευχήθηκε και εν συνεχεία έκανε την προεκλογική του ομιλία.
Ψινάκης και φως

Αν και δηλώνει ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την πολιτική, σας ενημερώνω πως έγιναν προτάσεις στον Ηλ. Ψινάκη για να είναι υποψήφιος βουλευτής, μόνο που δεν αποκαλύπτει με ποιο κόμμα. Το αρνήθηκε αμέσως. Αλλα απασχολούν τον δήμαρχο Μαραθώνα. Στις 18 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, διοργανώνει διεθνές πολιτιστικό χάπενινγκ. Ανακάλυψε ότι εκείνη την ημέρα και εκείνη την ώρα θα περάσει το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Αγία Πετρούπολη στο Λονδίνο και καλεί τον κόσμο (και διεθνή τηλεοπτικά πρακτορεία) να συγκεντρωθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης και να ανάψουν ένα κερί. Ελπίζω να δει το φως και ο πιλότος…

HeliosPlus